Вчені неодноразово намагалися зрозуміти, як правильно перевести року собачого життя в людські. У 2019 році дослідники вирішили підійти до питання з принципово нової точки зору і розробили калькулятор, який запросто допоможе перевести вік вашого вихованця в людський.

Собака, Flickr
Собака, Flickr

Не так давно в науці з'явилося поняття як епігенетичний годинник. Цей термін означає те, які хімічні зміни відбуваються з ДНК протягом життя. Вчені змогли встановити, що таке поняття як епігенетичний годинник є у мишей, шимпанзе, вовків та собак, повідомляє видання Sciencemag. За посиланням ви можете скористатися калькулятором.

Собаки, YouTube
Собаки, YouTube

Генетик Трей Ідекер з Університету Каліфорнії в Сан-Дієго вивчав на собаках, як епігенетичні годинники тварин відрізняються від людських. Виявилося, що вибрати саме собак було вдалою ідеєю. Вони давно вже живуть пліч-о-пліч з людиною і піддаються впливу подібних факторів.

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Дівчина з собачкою, favim.com
Дівчина з собачкою, favim.com

Всі собаки, незалежно від породи, досягають статевої зрілості приблизно у 10 місяців і вмирають у віці до 20 років. Однак, щоб сфокусуватися на конкретній задачі взаємозв'язку генетичних факторів і старіння, Ідекер вибрав тільки одну породу - лабрадора.

В експерименті брало участь 104 собаки у віці від 4 місяців до 16 років. З'ясувалося, що деякі вікові зміни в ДНК у собак і людей схожі.

"Відомо, що вікові хвороби і функціональні відхилення у собак схожі на людські. Ця робота доводить, що схожі молекулярні зміни також спостерігалися під час старіння", - повідомив Метт Кеберлен, біогерентологіст Університету Вашингтона в Сіетлі. У експерименті він участі не брав. Він додає: "Це яскравий приклад збереження особливостей епігенетичних годин, схожих у собак і людей".

З допомогою цих відомостей вчені змогли вивести формулу, як розрахувати вік свого улюбленця: натуральний логарифм (віку собаки) * 16 + 31. Оскільки порахувати це не так легко, трохи вище ми надали посилання на калькулятор.

Наприклад, виходить, що 12-річний золотистий ретривер - віком приблизно як 70-річний чоловік.

Нагадаємо, раніше у центрі Києва вигулювали незвичайних тварин: навідалися до МЗС, але всередину їх не пустили.

Також Знай.uа писав, що отримають паспорт та вмонтують чіп: що незабаром чекає на власників домашніх улюбленців, деталі.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що ніхто не знав, що робити: в Одесі на берег викинуло "рогате чудовисько", моторошне фото.