Стереотип про те, що жінки гірше розуміють, ніж чоловіки, точні науки - техніку і математику, довгий час сприймався як факт. Вважалося, що сама біологія жінок суперечить тому щоб вони добре розбиралися в точних науках. Однак, виявилося, що це зовсім не так.

В Університеті Карнегі-Меллона фахівці провели дослідження і довели, що мозок хлопчиків і дівчаток дуже схожий. Немає ніякої залежності між статтю людини і її математичними здібностями.

Українські школи, фото: ba.org.ua
Українські школи, фото: ba.org.ua

Вчені змогли встановити, що розвиток мозку хлопчиків і дівчаток практично не має ніяких відмінностей.

"Наука не узгоджується з народними віруваннями", - заявила старший автор Джессіка Кантлон, професор неврології розвитку в Дитрихском коледжі гуманітарних і соціальних наук.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами" 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Ми бачимо, що мозок дітей функціонує однаково, незалежно від їх статі, тому ми сподіваємося, що зможемо переглянути очікування того, чого діти можуть досягти в математиці", - додала вона.

Це перше у своєму роді дослідження, в якому застосовували нейро-візуалізацію для оцінки гендерних відмінностей у математичних здібностях.

У дослідженні взяло участь 104 дитини - 55 дівчат та 49 хлопчиків у віці від 3 до 10 років. Дітям включали навчальне відео з елементарним математичними темами і досліджували їх мозкову активність за допомогою функціональних МРТ. А серед 63 дорослих, яким включали те ж саме відео, досліджували зрілість мозку.

Після порівняння результатів з'ясувалося, що немає ніякої різниці в тому, як працює мозок хлопчиків і дівчаток. Обидві статі однаково сприймали навчальне відео і однаково обробляли інформацію. У дорослої групи відзначили однакову зрілість мозку.

"Справа не тільки в тому, що хлопчики і дівчатка використовують математичну мережу однаково, а в тому, що схожість була очевидна по всьому мозку", - пояснює автор Алісса Керсі.

Заняття в школі, фото: сайт ПФУ
Заняття в школі, фото: сайт ПФУ

Дослідники також порівняли бали з тесту ранньої математичні здібності, загального стандартизованого тесту для дітей у віці від трьох до восьми років у хлопчиків і дівчаток. Результати були практично однакові.

Згідно з попереднім дослідженням, хлопчиків частіше заохочують займатися діяльністю, яка пов'язана з критичним мисленням та аналізом. Дівчата уникають кар'єри в точних науках, оскільки з самого раннього віку переконані, що їм це не під силу. Однак, дослідження довели, що це зовсім не так.

Нагадаємо, раніше генетик розповіла, чи успадковують діти інтелект: тепер батьки зможуть заспокоїтися.

Також Знай.uа писав, що крихітки залишилися сам на сам з небезпечної лотереєю: як в Україні граються життями новонароджених.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що імітує або кайфує: блогер з'ясувала, скільки жінок в світі відчувають оргазм.