Дуже часто можна потрапити під вплив інших людей, які добре вміють маніпулювати і приймати за когось рішення. Важливо навчитися відстоювати особисті межі і дотримуватися деяких правил.

П'ять правил допоможуть навчитись відстоювати себе і не піддаватись на маніпуляції.

1. Тобі треба — ти й роби

Що означає слово треба, особливо, якщо воно говорить не про ваше бажання?! І все це потрібно не вам, а людині, яка намагається за допомогою цих слів керувати вами. Кожен раз, коли мова йде про подібні маніпуляції, варто задавати питання "Кому це треба?".

Люди, фото з вільних джерел
Люди, фото з вільних джерел

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

2. Пообіцяв — виконай

Маніпулятори часто тиснуть на почуття провини, якщо ви необачно або необдумано щось пообіцяли. Варто думати над тим, що говорите, а якщо вже щось пообіцяли, то виконайте це – може так ви швидше навчитеся себе контролювати.

3. Не просять — не лізь

"Благими вчинками дорога до пекла встелена", - так говориться у народній мдрості. А коли про послугу ніхто не просив, то тим паче. Якщо хочете допомогти людині, спочатку поцікавтеся, чи потрібно йому це. Якщо чіткої відповіді не отримали – краще не лізьте.

Подарунки коханим людям завжди приємно вибирати, kiev.zagranitsa
Подарунки коханим людям завжди приємно вибирати, kiev.zagranitsa

4. Живи справжнім

Людина може повертатися до якихось ситуацій з минулого або моделювати своє майбутнє. І це нормально. Важливо тільки не реагувати на популярну модель поведінки маніпулятора, який любить говорити щось типу: "Раніше ти таким не був". Алеу такій ситуації не варто відмовчуватись. "Раніше було раніше" - ця фраза миттю приборкає маніпулятора, бо важливо лише те, що відбувається зараз.

5. Не засуджуй, не критикуй

Дехто часто любить покритикувати інших, незважаючи на доцільність такої критики. Якщо вас в черговий раз почнуть засуджувати, вислухайте, але не критикуйте у відповідь. А ще краще – просто пропускайте подібні слова повз вуха.

Нагадаємо, на порозі Апокаліпсису: у 2020 році над Землею різко зникне сонце.

Як повідомляв Знай. ua, яку космічну магію ми побачимо в рік Білого Пацюка.

Також Знай. ua писав, що мешканці зняли неймовірне явище, останнім у році.