Дивовижну знахідку вдалося виявити жителям Волинської області. На дні річки Стир між селами Кополье і Старосілля знайшлася унікальна човен-довбанка. Як говорять учені, це відкриття стало можливим, завдяки глобальному потеплінню і посушливого літа, із-за якого Стир значно обмілів. На човен натрапили рибалки.

Вчені датують знахідку 1350 роком. На думку фахівців, вона використовувалася в походах князя Святослава. Довбанка виготовлена з цілого стовбура дерева. Її довжина перевищує 12 метрів, ширина – 75 см, а глибина – 95 див. Для того щоб витягти човен з дна річки, довелося задіяти не тільки людей, але і спеціальну техніку.

Фото volynnews.com

Човен доставили в краєзнавчий музей села Маневичі. Директор закладу Петро Хомич заявляє, що знахідка буде відреставрована, і залишиться у Волинській області. Також він зазначив, що є певні проблеми з реставрацією. Через відсутність відповідного приміщення, неможливо повністю витягти вологу з деревини. Однак Хомич зазначив, що співробітники музею роблять всі зусилля, щоб врятувати безцінний експонат.

Раніше Знай.иа повідомляв, що вчені знайшли найдавніше поле для гри у футбол - майже 3500 років.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, під Дніпром археологи натрапили на цивілізацію "перших", такого Україна ще не бачила.

Як повідомляв портал "Знай.uа", в Єгипті археологи виявили унікальну гробницю фараонів: фото.

Також Знай.uа" писав, археологи відкопали саркофаг часів Стародавнього Єгипту - те, що було всередині, змінить хід історії.