Майже 50% дорослих людей у всьому світі відчувають тимчасові порушення сну, а 22% (за даними NSF) систематично звертаються по медичну допомогу через безсоння. Проблему можна вирішити без ліків, варто лише переглянути раціон і продукти, які вживаєте.

Здорове харчування, icanworkout.me
Здорове харчування, icanworkout.me

Продукти, багаті білком. Індичка, курка, сир, домашній сир, яйця і молоко допоможуть вам розслабитися і заснути. Триптофан — амінокислота, яка в них міститься, сприяє секреції серотоніну і мелатоніну. Ці гормони впливають на регуляцію циркадіанних ритмів — внутрішнього біологічного годинника організму. Якщо протягом дня вживати такі продукти, то до вечора організм виробить досить мелатоніну для спокійного і глибокого сну.

Цільні злаки. Елементи, що містяться в злаках, допомагають переробити триптофан в мелатонін і серотонін. Не варто відмовлятися від зернового печива чи хлібців з висівками. Тим, хто не може заснути, варто їсти на вечерю пасту з овочами, коричневий рис або запечену картоплю і гарбуз. Складні вуглеводи прекрасно впливають на якість сну.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Вишня. Ці ягоди і самі по собі багаті мелатоніном — "гормону сну". А крім того, вони стимулюють наш організм на додаткову секрецію власного мелатоніну. Поїсти перед сном вишню або випити стакан вишневого соку і солодкий сон забезпечено. Чим темніше ягоди, тим більше в них корисних речовин.

Здоровий сон, Кордон
Здоровий сон, Кордон

Горіхи і насіння (а також масло, приготоване з них) містять не тільки триптофан, але і магній, який надає на організм заспокійливу вплив. Щоб сон був більш спокійним, з’їжте трохи насіння або горіхів. Але обмежтеся порцією в 30 м — більша кількість може викликати проблеми з травленням.

Теплі напої. Трав’яний чай з м’ятою і ромашкою, або склянка теплої води з лимонним соком або підігріте молоко допоможуть вам розслабитися і налаштуватися на відпочинок. А ось алкогольні напої не варто пити на ніч. Сон може швидко скосити, але буде поверхневим і чутливим, а вранці вззагалі - хворобливі відчуття.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, названа ідеальна порція кави, яка підбадьорить і заодно продовжить ваше життя.

Як повідомляв портал Знай.uа, названі продукти, які допомагають прискорити метаболізм і спалити черевної жир.

Також портал Знай.uа писав, що вино – один з найулюбленіших спиртних напоїв українців.