Мухи - один з найпоширеніших на землі видів комах. Вони живуть всюди, легко пристосовуються до будь-яких кліматичних умов та скрізь можуть знайти собі їжу. Зокрема, напевно кожен з вас помічав картину, як ця, інколи набридлива, комаха нарешті сідає та починає терти лапки. І ви, напевно, замислювалися, навіщо вона це робить.

Але причина, чому мухи потирають лапки, насправді дуже проста: у них на кінчиках ніжок знаходяться особливі подушечки, покриті тонкою щетиною. Ці щетинки, в свою чергу, виділяють спеціальну липку рідину, яка дозволяє комасі триматися на гладкій, рівній, в тому числі вертикальної, поверхні. Тут же криється відповідь на питання, чому муха не падає зі стелі.

муха, фото Pxhere
муха, фото Pxhere

Так, ця суміш вуглеводів і жирів на її лапках немов приклеюється до стіни або стелі, утримуючи комаха. А ось якщо її ніжки будуть брудними, то зчеплення відчутно порушиться, і муха просто впаде. Саме тому вони так ретельно стежать за "гігієною" ніжок.

Ще одним поясненням, навіщо муха потирає лапки, є той факт, що саме на цій частині тільця комахи перебувають всі смакові рецептори і органи дотику. Це означає, що мухи відчувають їжу, в першу чергу, "ногами". І тому для них важливо, щоб лапки залишалися чистими.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, мелені таргани разом з кавою – з чого ви починаєте свій день.

Як повідомляв портал Знай.uа, вчені розповіли, чому у кожної квітки свій неповторний аромат.

Також портал Знай.uа писав, вчені оголосили полювання на шершнів-вбивць.