Чому шкіра людей має більш темне чи світле забарвлення? Відповідь надзвичайно коротка - меланін. Це спеціальний пігмент, який є в організмі абсолютно усіх жителів Землі, відповідає, власне, за колір шкіри.

Не одна дитина, почувши в школі інформацію про те, що чорний колір краще поглинає сонячні промені і тепло, дивувались: “Якщо чорний колір краще поглинає тепло, то чому жителі Африки - не білі, адже білий колір міг би відбити сонячні промені?” Вчені вже давно пояснили цей феномен.

Чорношкіру людину затримав поліціянт, Великобританія, фото Flickr
Чорношкіру людину затримав поліціянт, Великобританія, фото Flickr

Річ у тому, що меланін і, відповідно, темні кольори шкіри сформувались не для того, щоб відбивати/поглинати тепло і сонячні промені, а для того, щоб поглинати ультрафіолетові випромінювання. Тобто, через велику кількість активного сонця шкіра мала вибудувати бар'єр, здатний захистити від ультрафіолету. Виробником такого бар'єру і став меланін, який на додачу до своєї основної функції, “зафарбував” шкіру у темні кольори.

Ультрафіолетове випромінювання небезпечне, адже воно руйнує ДНК клітин, що стає поштовхом до розвитку онкозахворювань у тілі людини.

Популярні новини зараз
Мобілізацію хочуть суттєво "омолодити": ТЦК зацікавлять юні хлопці Бронювання можна отримати автоматично: кому не треба звертатись в ТЦК Школярів чекають важливі зміни – доведеться обирати Літнім українцям підкинуть грошей: як збільшиться пенсія в залежності від віку
Показати ще

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Covid-19 вражає їх першими? Медики знайшли зону ризику вірусу.

Як повідомляв портал Знай.ua, "Хавай, давай!": у Києві темношкірого іноземця примусили їсти банан на камеру,- принизливе відео.

Також Знай.ua писав, що У Харкові схопили чорношкірого наркодилера: торгував смертю, про Африку можна забути.