Правильна і здорова самооцінка може стати запорукою успіху в дорослому житті, а закласти її основи потрібно ще дитині. Це вимагає старання батьків, а ще більше — їх любові і підтримки.

Читайте Знай в Google News!

Поради щодо турботи про самооцінку дитини наводить видання "Освіторія"на основі матеріалу Today's Parent, а Znaj.ua коротко їх викладає.

1. Зробіть крок назад

Запорука впевненості в собі-відчуття дитиною своєї компетентності. Для цього батьки повинні відступити, зменшити свою активну присутність в житті сина або дочки і замінити її на спостереження.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

2. Не перехвалюйте

Що таке адекватна самооцінка? Це компетентність, почуття безпеки та батьківської підтримки. Надмірні похвали знижують планку досягнень. Якщо ви говорите дитині: "чудово!". йому або їй може здатися, що більше не потрібно практикуватися. Але компетентність походить від проб і помилок, постійного самовдосконалення.

Дитина, pixabay.com
Дитина, pixabay.com

3. Дозволяйте здоровий ризик

Як вже було сказано, дитині важливо самовдосконалюватися шляхом проб і помилок. Саме тому варто піти на зустріч і дозволити йому або їй спробувати щось нове або складне, навіть якщо є ризик невдачі (розлита калюжа лимонаду не така вже й велика проблема, наприклад).

4. Дайте можливість вибирати

Вже в два роки діти бачать наслідки своїх рішень. Малюк може сам вирішувати взимку, або надягати пальто, шапку і рукавички. Так вона або він вчитися робити правильний вибір, орієнтуючись на свої потреби, а не на наказ дорослого.

5. Нехай допомагають по дому

Навіть найменші можуть допомагати батькам готувати, накривати на стіл, заправляти ліжка. Розбита тарілка-дрібниці в порівнянні з внеском у формування здорової самооцінки, а також це допоможе сформувати навички догляду по дому

6. Вчіть доводити справу до кінця

Ще один надійний спосіб підвищити віру дітей у власні сили-спонукати їх виконувати завдання, до яких вони проявляють інтерес, а потім переконатися, що вони довели це до фінальної точки. Неважливо, яке завдання: пройти рівень у відеоіграх або побудувати з кубиків будинок для іграшок

7. Спокійно ставтеся до невдач дитини

Це погано, якщо дитина сумує, тому що не може запам'ятати таблицю множення? Або не вдається танцювати так, як хочеться? Не втрачайте сон через це. Більшість батьків вважає, що невдачі зашкодять самооцінці їхніх дітей, але насправді це золота можливість допомогти їм побудувати її. Підтримуйте тільки в тому, щоб не здаватися, робити нові спроби.

8. Покажіть, що ваша любов безумовна

Щоб бути для батьків улюбленим і особливим, дитині не потрібно ставати краще за інших, щось доводити.

9. Переконайтеся, що дитина здатна досягти своєї мети

Допомагайте коригувати цілі так, щоб вони відповідали віковим можливостям і здібностям дитини. Обов'язково при цьому хваліть за наполегливість. Якщо людина відчуває успіх, їй легше йти до нових досягнень. А нереальні цілі тільки підривають впевненість у собі.

10. Зберігайте свідчення успіху

Якщо похвала зароблена і свідчить про справжні успіхи, Висока якість роботи, вона важлива для формування здорової самооцінки. Тому грамоти, призи слід зберігати, якщо їх цінує дитина.

11. Розкажіть про успіхи дітей іншим

Непряма похвала може творити чудеса. Якщо дитина як-небудь дізнається про це, він або вона зможе ще більше повірити в себе — адже батьки визнають успіхи дитини і перед іншими.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Раніше портал "Знай.uа" писавши про ті, що озвіріла викладачка розстріляла чоловіка і дочку, а собі пустила кулю в скроню-кривава трагедія потрясла Україну

Також портал "Знай.uа" писав, що 9-річний хлопчик з інвалідністю, який жив у парку, втратив маму, батько не знаходить слів