Самці жуків втрачають пристрасть до солодкого, щоб спаровуватися з самками, а це означає, що і без того види, що важко вбиваються, можуть стати ще більш стійкими до пестицидів.

Цю новину оприлюднили на порталі «DailyStar»

Все більше самців німецьких тарганів — найпоширеніших видів тарганів, що зустрічаються в усьому світі, уникають своєї любові до глюкози, щоб спуститися і забруднитися зі своїми колегами-самками.

В результаті жуки можуть стати ще більш поширеними, враховуючи, що глюкоза, яка раніше вважалася непереборною для таких шкідників, часто використовується як ключовий інгредієнт у різних популярних інсектицидах.

Розвиток був помічений вченими з Університету штату Північна Кароліна в США після того, як вони помітили, що самки тарганів, яких тримають у їхніх лабораторіях для вивчення, стають дедалі більш розбірливими щодо того, з ким вони розмножуються.

Популярні новини зараз
Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Традиційно, коли самець таргана хоче спаритися, він спочатку пропонує самці так звані «шлюбні дари», а саме борошно із цукрів та жирів, видавлене з його задньої тергальної залози.

фото Getty Images
Таргани // фото Getty Images

Але байдужість самок, що зростала з роками, до цих солодощів призвела до того, що вони стали менш схильні хотіти займатися цим з хлопцями.

У результаті більше самців також почали уникати цукру, коли справа доходить до їх методів прелюдії, щоб обійти цю проблему, тим самим забезпечивши запліднення і продовжуючи розмноження їх видів.

Більше того, ця мутація, ймовірно, збережеться у нових партіях потомства та у майбутніх поколіннях тарганів.

Це може призвести до серйозної проблеми для дезінсекторів, які завжди використовували глюкозу, щоб залучити на свою принаду і без того загальновідомо комах, що важко вбиваються.

Для ентомолога NCSU Аяко Вада-Кацумата це одночасно захоплююча та тривожна подія.

«Коли ми думаємо про еволюцію, ми зазвичай уявляємо собі диких тварин, але насправді те саме відбувається і з маленькими тваринами, які живуть на наших кухнях», — сказав він.