Дуже часто врожай моркви великий, але насолоджуватися соковитими коренеплодами протягом усієї зими не виходить.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНайчастіше така проблема виникає через те, що господарі збирають урожай моркви або зарано, або пізно.
Період, коли краще копати моркву на зиму залежить від кількох факторів : сорту, кліматичних умов та зовнішнього вигляду овочів.
Серед сортів моркви виділяють: раннє (час дозрівання 2-2,5 місяця після того, як насіння почало сходити), середньостиглі (після сходу насіння дозрівають за 100-130 днів), пізньостиглі (дозрівають через 130-150 днів). Для врожаю, який збираються залишати на зиму, краще використовувати пізньостиглий сорт, а для вживання влітку – ранньостиглу моркву.
Період для викопування середньостиглого сорту – липень, серпень, а для пізньостиглого – перед заморозками. Дуже важливо викопувати пізній сорт саме перед заморозками, тому що якщо плоди потрапляють під холод, почнуть гнити і точно не зберігатимуться до весни. Коли морква дозріває, листя знизу починає жовтіти – це і є ознакою стиглості різних сортів моркви.
Декілька порад, що потрібно зробити перед збиранням урожаю:
1) викопувати моркву краще ввечері, у суху погоду,
2) якщо грунт не пухкий, то збирання врожаю краще проводити за допомогою вил, а в іншому випадку - руками,
3) листя моркви потрібно обрізати після збирання врожаю
4) не поливайте грядки з морквою за 3-4 тижні перед збиранням моркви.