Коли погода за вікном не віщує нічого доброго (принаймні, в температурних умовах), то легко допоможе зігрітися традиційна страва Туркменії, шурпа. Існує багато рецептів цієї смакоти, але ми зупинимося на більш традиційному і найменш затратному із них.

Вам знадобиться:

Баранина (задня частина) - 600-700 грамів

Цибуля ріпчаста - 4 штуки

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Морква - 2 штуки

Помідор - 2 штуки

Картопля - 3 штуки

Перець болгарський - 2 штуки

Сіль - за смаком

Перець чорний мелений - за смаком

Вода чиста дистильована вода - 3 літри

Перець чорний мелений - за смаком

Шурпа по-татарськи: готуємо баранину

Ретельно промийте під проточною водою задню частину баранячої м'якоті, витріть м'ясо паперовими рушниками і зріжте із неї всі жилки, шматочки пліви, потім поділіть на порційні шматки (приблизно до 4 сантиметрів у діаметрі) і покладіть у глибокий казан, літрів на 4-5, не менше.

Варимо бульйон

Залийте баранину двома літрами води, поставте на великий вогонь, доведіть до кипіння, а потім треба зменшити газ до середнього рівня і так проварити ще 5 хвилин. Коли зверху з'явиться піна, зніміть її столовою ложкою, а потім злийте залишки рідини у з м'ясом в друшляк. Промийте його і перекладіть у чистий казан, залийте трьома літрами води і знову поставте варитися при високій температурі.

Після кипіння вогонь треба зменшити і накрити казан кришкою, але залишити маленьку щілину. Нехай доходить до потрібної консистенції не менше 2-2,5 годин. Тоді треба ще раз зняти піну.

Овочі

За цей час підготуйте решту компонентів страви. Очистіть цибулю від шкірки, моркву (до 2 сантиметрів), картоплю (на 4 частини) та болгарський перець (шматки по 4 сантиметри, соломкою), помідори. Покладіть їх у глибоку миску і залийте водою. Викладіть на тарілки.

Доводимо шурпу до повної готовності

Прослідкуйте, коли м'ясо стане м'яким, тоді можете додавати овочі і варити ще 20 хвилин, посоліть за смаком, і потримайте на вогні іще 15 хвилин. Коли вогонь вимкнули, нехай страва постоїть накритою до 5-7 хвилин. Після цього можна насипати у глибокі тарілки і подавати до столу. Нехай смакує!

Дивіться: як готувати шурпу вдома

Як повідомляв портал "Знай.ua", з'явився простий рецепт найсмачнішої пісної страви.