Млинці на Масляну - це не просто смачна страва, а одна з найголовніших і найдавніших традицій свята. Їх пекли ще задовго до того, як на Русі з'явилося християнство. Давайте ж розберемося, чому на Масляну печуть млинці, і вивчимо кілька смачних рецептів.

Дізнайтеся, які страви мають бути на столі на Масляну.

Масляна відзначатиметься цілий тиждень до Великого посту. Так, це саме той, коли їсти практично нічого смачного не можна. Тому з 12 по 18 січня (саме в ці дні буде Масляна в 2018-му році) потрібно встигнути порадувати себе найсмачнішими млинцями з різними начинками.

Але давайте дізнаємося, звідки взагалі з'явилася традиція пекти млинці на Масляну, адже їй не одне століття і раніше їх їли під час людських жертвоприношень.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як пов'язані звичайні млинці і людські жертвоприношення читайте далі в матеріалі.

Млинці на Масляну: звідки з'явилася традиція

Масляна - це ще язичницьке свято, яке люди відзначали на честь бога сонця. Тоді однією з головних традицій були аж ніяк не млинці, а жертвоприношення.

Тоді на багатті спалювали не опудало, як зараз, а справжню людину. Люди вірили, що це принесе їм благословення і величезний урожай наступного року. Ну і крім цього, щоб прославляти бога сонця, вони готували млинці, які символізували якраз небесне світило.

Згадаймо, що в 10 столітті в Київській Русі вже було християнство і, звичайно, релігія не дозволяла людських жертвоприношень. Апостоли прекрасно розуміли, що просто заборонити Масляну ну ніяк не вийде, тому освятили її і постаралися переробити на свій лад і за своїми прикметами.

Звичайно, тепер жертвоприношення перетворилося на веселе свято, коли люди співали, танцювали і водили хороводи навколо палаючого опудала. Але зараз найважливіше для нас, що паралельно з цим все їли млинці. Вони все так само залишилися символом сонця.

Ось тільки тепер так не бога сонця прославляли, а перехід зими в весну. Люди таким чином проводжали вже холодну пору року і готувалися зустрічати тепло.

Дізнайтеся, коли буде Масляна в 2018-му році

До речі, цікаво, але до 10-го століття люди святкували Масляну аж 14 днів, а після - всього лише 7. Але і зараз цього вистачить, щоб поїсти млинців. Саме для цього ми вирішили написати для вас найкращі рецепти, які зуміли відшукати. Звичайно, так само ми розповімо, з чим їдять млинці на Масляну і яка повинна бути начинка для млинців на Масляну.

Рецепти млинців на Масляну з фото

Тут важливо не забувати, що незважаючи на те, що до Великого посту ще тиждень, їсти м'ясо на Масляну заборонено. Але тут нас врятує риба. Тому перший рецепт млинців на Масляну ми вирішили написати саме з нею. А далі ми розповімо, які ще можна приготувати страви. Адже млинці можуть бути і тонкими, і на гречці, і на дріжджах, і навіть на кефірі.

Про це все читайте далі в нашому матеріалі.

Картопляні млинці з рибою на Масляну

Інгредієнти начинки для млинців на Масляну: Інгредієнти для тіста:
оселедець Молоко
морква Борошно
Варені яйця Часник
молоко Картопля
яблука Яйця
Цибуля Цукор, масло, петрушка і цибуля
пучок зелені
соус тартар


Фото млинців на Масляну

Спосіб приготування:

Спочатку ріжемо картоплю на 4 частини і варимо її в солоній воді до готовності. Після цього закидаємо її в блендер, заливаємо водою, в якій варили і перемішуємо до стану пюре.

Після того, як приготуємо картоплю туди потрібно додати часник, яйця, борошно і молоко (спочатку його потрібно довести до кипіння), тепер додаємо сіль і масло за смаком. Все це ретельно змішуємо і даємо тісту постояти хвилин 20.

Після того, як настоялося тісто, пора смажити наші млинці на Масляну з додаванням рослинної олії. Дуже важливо зробити їх середніми в діаметрі і досить тонкими, інакше вони просто будуть розпадатися.

Детальніше дивіться в цьому відео

Рецепт тонких млинців на Масляну

Інгредієнти:
Рослинна олія
цукор
сода
борошно
сіль
яйце
Кефір і молоко


Млинці на Масляну фото

Спосіб приготування:

Спочатку нам потрібно закип'ятити кефір, після цього ми додаємо до нього цукор, сіль і соду і все ретельно змішуємо. Тепер засипаємо туди борошно і знову і знову все перемішуємо так, щоб не залишилося грудочок.

Молоко потрібно кип'ятити окремо. Коли воно вже закипіло заливаємо все в нашу масу і перемішуємо, поки не вийде тісто. Залишилося додати масло і можна починати випікати все. Робити це потрібно обов'язково з рослинним маслом з двох сторін. Радіус млинця може бути таким, як ви побажаєте самі.

Млинці з сиром на кефірі на Масляну

Інгредієнти:
борошно
яйця
сир
кріп
Вершкове масло, цукор, сіль
Часник і кефір

Спосіб приготування:

У миску потрібно засипати борошно, столову ложку цукру, ложку солі, яйця і гарненько все перемішати. Після цього в нашу масу потрібно влити 150мл кефіру і все перемішати, так щоб не залишалося грудочок. Додаємо 50 мл розтопленого вершкового масла і ще раз добре збиваємо. Тісто має вийти за консистенцією трохи густіше кефіру. Відкладемо тісто в сторону.

Далі займемося начинкою для млинців на Масляну. Подрібнюємо часник і пучок кропу. Сир фета потрібно подрібнити звичайною виделкою. І після цього просто додаємо все це в наше тісто і добре перемішуємо. Смажити потрібно все не більше 2 хвилин з кожного боку. Подавати їх краще зі сметаною.

Гречані млинці на Масляну

Інгредієнти:
Пшеничне борошно
гречана мука
живі дріжджі
сіль
яйця
Сметана, молоко

Спосіб приготування:

Спочатку займемося тістом. Для цього змішуємо борошно, сіль і дріжджі. Молоко в цей час потрібно доводити до кипіння. Яйця ж потрібно розділити на білки і жовтки. Останні змішуємо зі сметаною і молоком, і після цього суміш потрібно додати в до сухих інгредієнтів, перемішати і залишити години на півтори.

Після цього збиваємо білки в піну, додаємо в тісто і чекаємо ще півтори-дві години. Після цього нічого мішати вже не потрібно. Просто випікаємо наші млинці на невеликій сковорідці, змащуючи все рослинним маслом.

Млинці на дріжджах на Масляну

Інгредієнти:
3 склянки борошна
Сухі дріжджі
літр молока
2 яйця
сметана
Цукор і сіль

Спосіб приготування:

Спочатку займемося тістом. Для цього потрібно змішати дріжджі з борошном, додаємо тепле молоко і добре перемішати. Накриваємо все це і залишаємо на годину-півтори в теплому місці. Після цього потрібно збити яйця, додати цукор і сіль, і залити сметаною. Все це змішуємо і чекаємо хвилин 20 поки тісто підніметься.

Сковорідку потрібно залити маслом і після цього розігріти. А млинці на Масляну потрібно випікати з двох сторін, і кожен з них змащуємо вершковим маслом.

Млинці на сметані на Масляну

Інгредієнти:
Сметана
Борошно
Яйця
Сіль, цукор, сода
Вода
Рослинна олія

Спосіб приготування:

Спочатку потрібно змішати сметану з яйцями. Далі додаємо в нашу масу борошно, сіль, цукор і соду. Далі ретельно все змішуємо, щоб не залишилося грудочок. Рослинну олію можна додавати в самі млинці, або ж перед кожним смаженням додавати трохи масла на сковорідку.

Далі в нашу масу потрібно порціями вливати воду, щоб вийшло тісто потрібної концентрації. Смажити млинці потрібно з двох сторін на спеціальних млинцевих сковорідках.