Не так давно в. о міністра охорони здоров'я Уляна Супрун представила рекомендації напередодні тривалих вихідних для профілактики харчових отруєнь. Елементарні правила вона опублікувала в Facebook.

Дбайте про чистоту рук і місця, де готуєте

Не забувайте мити руки після контакту з сирими продуктами - м'ясом, рибою, яйцями і овочами, а також після того, як викидаєте щось в смітник або торкаєтеся тварин. Слідкуйте за чистотою кухонного приладдя (в умовах пікніка вимийте і продезінфікуйте поверхні, на які будете нарізати і подавати їжу). Захищайте їжу від комах, гризунів та інших тварин.

Розділяйте готові та сирі продукти

Популярні новини зараз

Змучена Алла Мазур поділилася з українками історією перемоги над раком: "Розмова - не лише про біду і біль"

Ломаченко після бою з Лопесом ліг під ніж хірурга - 12 раундів практично з однією рукою: "Відколов шматок..."

Ломаченку, якому не допомогли руські попи, назвали умову для реваншу з Лопесом

Укрзалізниця відправила українців на карантин, каси закриті: "Більше жодних квитків"

Показати ще

Дуже важливо окремо готувати і подавати сирі та готові страви. Не варто нарізати овочі на тій же дошці, на якій обробляли м'ясо. Зберігайте продукти в закритому посуді. Коли готуєте кошик для пікніка, не кладіть сирі продукти вище готових страв.

Зберігайте порядок і правильний температурний режим в холодильнику

Температура повинна бути нижче 5 ° С. Уникайте переповнення холодильника продуктами, тому що це впливає на циркуляцію повітря усередині і підтримки потрібної температури. Окремо зберігайте сире м'ясо (в контейнері або харчовій плівці).

Не їжте продукти, у яких закінчився термін придатності

Не купуйте їжу - особливо м'ясо і молочні продукти - на стихійних ринках. І забудьте про звичку "проби" овочів і фруктів: пробуйте продукти вже вдома, перед тим ретельно вимивши. Часто причиною харчового отруєння стають торти і тістечка з кремом, тому їх ні в якому разі не варто брати на пікнік. Також бажано обмежити споживання сирих яєць, молочних і кисломолочних продуктів.

Не залишайте приготовану їжу на столі довше ніж на дві години

Пам'ятайте, що в спеку продукти псуються дуже швидко. Також, якщо їжа залишилася після пікніка - її не варто зберігати "на завтра". Починайте пікнік з їжі, а решту часу розважайтеся, грайте в активні ігри, спілкуйтеся.

При цьому Супрун додає, що це може здатися банальними порадами, проте щороку сотні тисяч людей мають харчове отруєння. МОЗ також нагадав ознаки харчового отруєння. Найчастіше це: підвищення температури тіла, зниження або відсутність апетиту, загальна слабкість, біль у животі, здуття живота, нудота, діарея.

Раніше портал "Знай.uа" писав, як приготувати дуже смачні коржики з сиром для пікніка за лічені хвилини.