І хоча урочистості зараз не мають такого розмаху, як за довоєнних часів, чимало людей під бій годинника неодмінно піднімуть келихи з шампанським і загадають заповітне для всіх українців бажання.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЗ якого винограду виробляють ігристе
Справжнє шампанське, родом із французької провінції, традиційно готується із трьох сортів винограду:
- chardonnay;
- pinot noir;
- pinot meunier.
Із червоних сортів ягід також можна отримати білий сік. Щоби напій не гірчив, не був терпким, віджату червону шкірку відразу ж видаляють.
Розглядаючи етикетку на пляшці, можна побачити напис Champagne Blanc de blancs. Це означає, що біле шампанське виготовлене виключно з білого винограду. Якщо на ній написано Champagne Blanc de noirs — під час виробництва було використано червоні ягоди.
Champagne Rose створюється з тих самих сортів. Рожевий відтінок отримують короткочасним змішуванням віджатого соку зі шкіркою pinot noir.
Яке шампанське купити до новорічного столу
З урахуванням кількості цукру, яку додають у напій, ігристе буває таких різновидів:
- Brut nature — не перевищує 6 г/л. Такі сорти ігристого вважаються найкращими.
- Brut — до 15 г/л. Найпопулярніший варіант напою.
- Sec — 33–50 г/л цукру. Вважається напівсолодким.
- Demi-sec — 17–35 г/літр. Ще один напівсолодкий варіант.
- Doux — понад 50 г/літр. Містять найбільшу кількість цукру.
Вибір залежить від особистих уподобань і страв, які ви плануєте приготувати до столу.
Як і з чим подавати ігристе
Перед подачею напій треба охолодити до +7–9 °C. Зробити це можна в холодильнику або у відерці, наповненому холодною водою і льодом.
Хочете повною мірою насолодитися смаком і ароматом шампанського? Не подавайте його з морозивом, шоколадом і ананасом.
- До сухого ігристого і брюту пасують тверді та вершкові сири, салати, солоні закуски.
- Із білим брютом добре поєднуються червона й чорна ікра, біле м'ясо, морепродукти. З рожевим — качка, ягня, телятина.
- До напівсухого ігристого вина можна подати фрукти, не надто солодкі бісквіти, печиво.
- До солодкого й напівсолодкого напою пасують такі ж десерти.
Що, якщо не шампанське
Оскільки шампанським не можуть називатися ігристі, вироблені за межами Champagne, на їхніх етикетках присутні інші назви. У Франції також виробляють кремани. В Італії — асті, просекко, франчакорту. В Іспанії — каву. В Австрії та Німеччині — зекту.
Деякі з напоїв виробляють за тією ж технологією, що й шампанське, але з інших сортів винограду. Вони мають чудовий смак, аромат, у чому можна переконатися, купивши ігристе до свята в маркеті МАУДАУ. У каталозі представлена продукція багатьох світових виробників. Тут же можна замовити келихи, в яких за етикетом треба подавати такий напій.