І хоча урочистості зараз не мають такого розмаху, як за довоєнних часів, чимало людей під бій годинника неодмінно піднімуть келихи з шампанським і загадають заповітне для всіх українців бажання.

З якого винограду виробляють ігристе

Справжнє шампанське, родом із французької провінції, традиційно готується із трьох сортів винограду:

  • chardonnay;
  • pinot noir;
  • pinot meunier.

Із червоних сортів ягід також можна отримати білий сік. Щоби напій не гірчив, не був терпким, віджату червону шкірку відразу ж видаляють.

Розглядаючи етикетку на пляшці, можна побачити напис Champagne Blanc de blancs. Це означає, що біле шампанське виготовлене виключно з білого винограду. Якщо на ній написано Champagne Blanc de noirs — під час виробництва було використано червоні ягоди.

Champagne Rose створюється з тих самих сортів. Рожевий відтінок отримують короткочасним змішуванням віджатого соку зі шкіркою pinot noir.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Яке шампанське купити до новорічного столу

З урахуванням кількості цукру, яку додають у напій, ігристе буває таких різновидів:

  • Brut nature — не перевищує 6 г/л. Такі сорти ігристого вважаються найкращими.
  • Brut — до 15 г/л. Найпопулярніший варіант напою.
  • Sec — 33–50 г/л цукру. Вважається напівсолодким.
  • Demi-sec — 17–35 г/літр. Ще один напівсолодкий варіант.
  • Doux — понад 50 г/літр. Містять найбільшу кількість цукру.

Вибір залежить від особистих уподобань і страв, які ви плануєте приготувати до столу.

Як і з чим подавати ігристе

Перед подачею напій треба охолодити до +7–9 °C. Зробити це можна в холодильнику або у відерці, наповненому холодною водою і льодом.

Хочете повною мірою насолодитися смаком і ароматом шампанського? Не подавайте його з морозивом, шоколадом і ананасом.

  • До сухого ігристого і брюту пасують тверді та вершкові сири, салати, солоні закуски.
  • Із білим брютом добре поєднуються червона й чорна ікра, біле м'ясо, морепродукти. З рожевим — качка, ягня, телятина.
  • До напівсухого ігристого вина можна подати фрукти, не надто солодкі бісквіти, печиво.
  • До солодкого й напівсолодкого напою пасують такі ж десерти.

Що, якщо не шампанське

Оскільки шампанським не можуть називатися ігристі, вироблені за межами Champagne, на їхніх етикетках присутні інші назви. У Франції також виробляють кремани. В Італії — асті, просекко, франчакорту. В Іспанії — каву. В Австрії та Німеччині — зекту.

Деякі з напоїв виробляють за тією ж технологією, що й шампанське, але з інших сортів винограду. Вони мають чудовий смак, аромат, у чому можна переконатися, купивши ігристе до свята в маркеті МАУДАУ. У каталозі представлена продукція багатьох світових виробників. Тут же можна замовити келихи, в яких за етикетом треба подавати такий напій.

хелсворнінг
хелсворнінг