Грип - це інфекційне респіраторне захворювання, яке вражає в осінньо-зимовий період. Вірус грипу вражає ніс, горло та легені, що призводить до таких симптомів, як лихоманка, кашель, біль у горлі, ломота в тілі, головний біль та втома. Хоча більшість людей одужують протягом тижня-двох, грип може бути небезпечним і навіть смертельним для груп високого ризику. Проте, якщо все ж, вам не пощастило і ви захворіли - краще не виходити зайвий раз на вулицю і замовляти таблетки онлайн на перевірених сайтах, як Здорові.ЮА чи інших. У цій статті ви знайдете поради про те, як зменшити ймовірність захворіти на грип у цьому сезоні та що робити, якщо ви все ж таки захворіли.

Найкращі поради щодо профілактики грипу

Найефективніший спосіб уникнути неприємностей, пов'язаних з грипом, - це зробити щеплення від грипу. Центр контролю та профілактики захворювань США рекомендує щорічну вакцинацію для всіх, хто старше 6 місяців, в ідеалі - до початку сезону грипу. Щеплення від грипу навчає вашу імунну систему розпізнавати віруси і боротися з ними.

На додаток до імунізації, дотримання правил гігієни допомагає зупинити поширення мікробів:

  • Часто мийте руки з милом. Використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на спиртовій основі, якщо немає можливості помити руки.
  • Уникайте торкатися очей, носа та рота, які є вхідними воротами для вірусів.
  • Кашляйте або чхайте в серветку або лікоть, а не в руки. Належним чином утилізуйте використані серветки.
  • Дезінфікуйте поверхні, яких часто торкаєтесь, наприклад, дверні ручки, телефони та клавіатури.
  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми, щоб зменшити ризик зараження.

Повноцінне харчування, фізична активність, достатній сон і контроль стресу також сприяють зміцненню імунітету.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Розпізнавання симптомів грипу

Симптоми грипу, як правило, розвиваються досить раптово, зазвичай протягом одного-чотирьох днів після інфікування вірусом. Загальні ознаки включають раптовий підйом температури та озноб. Кашель також дуже характерний, часто сухий і сильний. Також часто виникають біль у горлі, нежить, закладеність носа, м'язові та головні болі. Більшість людей відчувають глибоку втому і брак енергії, коли хворіють на грип. У деяких людей також розвивається блювота і діарея.

Діти можуть страждати від болючих вушних інфекцій як ускладнення грипу. Дуже висока температура, виснаження та утруднене дихання свідчать про необхідність медичного обстеження, особливо для людей з високим ризиком ускладнень грипу, наприклад, для людей похилого віку. У здорових людей більшість симптомів грипу можна лікувати в домашніх умовах. Але будь-які занепокоєння щодо тяжкості симптомів слід негайно обговорити з лікарем.

Варіанти лікування грипу

Якщо ви захворіли на грип, відпочинок є одним з найважливіших елементів одужання. Залишаючись вдома після роботи чи навчання та уникаючи напруженої діяльності, ви допоможете своєму організму зберегти енергію для імунної функції. Достатнє зволоження організму шляхом вживання великої кількості рідини - води, бульйонів або електролітних напоїв - запобігає зневодненню і допомагає розріджувати слиз, що скупчився в носі. Безрецептурні ліки, такі як ацетамінофен або ібупрофен, можуть полегшити лихоманку, головний біль і біль у тілі. Протинабрякові препарати можуть допомогти полегшити закладеність носа і полегшити дихання.

Для людей, яким діагноз поставили дуже рано, протягом 48 годин після появи симптомів, противірусні препарати, що відпускаються за рецептом, такі як Таміфлю, можуть скоротити тривалість грипу приблизно на 1-2 дні. Корисні домашні засоби для полегшення симптомів включають парові інгаляції, полоскання горла солоною водою, мед від кашлю, трав'яні чаї, використання зволожувача повітря та безрецептурні протикашльові препарати. Негайно зверніться до лікаря, якщо у вас є ризик ускладнень або ваші симптоми здаються важкими, але в інших випадках більшість здорових людей можуть одужати від грипу в домашніх умовах за допомогою відпочинку та пиття.

Запобігання поширенню інфекції серед інших

Якщо ви захворіли на грип, вживайте заходів, щоб не передавати його далі:

  • Залишайтеся вдома, поки температура не спаде, протягом 24 годин без ліків.
  • За можливості носіть маску для обличчя, коли ви знаходитесь вдома з іншими людьми.
  • Призначте одну особу для догляду за хворим, наскільки це можливо.
  • Старанно прикривайте кашель та чхання.
  • Часто мийте руки, особливо після кашлю або висякання.
  • Регулярно дезінфікуйте поверхні, такі як приліжкові тумбочки, сантехніку та телефони.

Грип найбільш заразний у перші 3-4 дні хвороби. Уважне ставлення до себе допоможе захистити сім'ю, друзів і колег.

Висновок

Хоча грипу не завжди можна повністю уникнути, вакцинація, дотримання правил гігієни, швидке розпізнавання симптомів, достатнє пиття та відпочинок прискорюють одужання. Запобігання передачі інфекції іншим людям також захищає суспільство. Поговоріть зі своїм лікарем про будь-які додаткові кроки, необхідні для вразливих груп. Докладаючи зусиль, ми можемо залишатися здоровішими в цьому сезоні грипу.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.