У вівторок, 13 вересня, прокуратура Київської області, спільно з СБУ затримали в Києві помічника народного депутата, який обіцяв за 70 тисяч доларів допомогу в отриманні посади головного лісничого України.

Як стало відомо пізніше, правоохоронці затримали киянина Петровського, якого пов'язують з нефракційним народним депутатом Остапом Єднаком. У Генпрокуратурі стверджують, що затриманий вже давно був у них на "гачку", оскільки раніше пропонував певним особам, за велику суму, посаду начальника управління економіки Одеського порту.

Консельєрі з Вінниці

Разом з Петровським правоохоронці затримали і громадянина Гусєва, який і мав передати хабар помічнику нардепа. Якщо з першим затриманим все зрозуміло, то ось ким є другий затриманий – в прокуратурі не кажуть, посилаючись на таємницю слідства.

Дослідивши інформаційний простір, вдалося з'ясувати, що Гусєв – уродженець Вінниці і до недавнього часу очолював один з найбільших лісопереробних підприємств Вінницької області.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Щоб з'ясувати хто насправді так сильно хоче очолити Держагентство лісових ресурсів, ми зв'язалися з вінницьким екологом і активістом Ростиславом Вінтонівим. За його словами, Гусєв, ще до лісопереробного підприємства, був правою рукою начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Бондаря.

"Гусєв – людина, свого роду, консельєрі у Бондаря. Саме через нього Анатолій Бондар і вирішував усі свої питання, щоб зайвий раз не "світитися". Тому не був здивований, коли прочитав новину про затримання Гусєва в Києві. Але відразу зрозумів, звідки ростуть ноги", - розповідає Вінтонів.

Бідний мільйонер

Про самого Бондаря наш співрозмовник говорить, як про людину – вихідця зі старої партійної радянської школи, який майже все життя пропрацював в лісовій галузі. І який вже близько 10 років очолює лісове господарство Вінниці. Але в той же час, Анатолія Бондаря, за словами Ростислава, можна вважати одним з найбагатших і найвпливовіших людей Вінниці. Хоча, згідно з офіційною декларацією, в минулому році заробив лише 133 тис грн. При цьому, Анатолій Бондар мало не єдиний чиновник, який не пройшов люстрацію і зберіг своє крісло.

Однак це не завадило Анатолію Бондарю, на зарплату головного лісника області, відкрити у Вінниці елітний ресторан "Доктор Гудвін" і готель "Садиба Березино".

Втім, весь готельний і ресторанний бізнес Анатолія Бондаря оформлений на його тещу. Хоча практично кожен мешканець Вінниці знає, кому насправді належать ці комплекси.

Але якщо приховуванням реального бізнесу українця вже не здивувати, то ось те, що вдалося нам дізнатися потім, може шокувати навіть бувалих борців з корупцією. Виявляється, що крім іншого, Анатолій Бондар неодноразово організовував у вінницьких лісгоспах елітне полювання на червонокнижних зубрів.

Вінницьке сафарі

На початку цього року країну приголомшила новина про те, що у Вінницькій області в один день загинуло 20 рідкісних зубрів. Нібито, тварини зайшли на скрижаніле озеро, провалилися під кригу і потонули. Принаймні, про такий розвиток подій йшла мова в офіційному повідомленні обласного управління лісового господарства. Що стосується неофіційної частини, то справа була зовсім по-іншому.

"Трагедія сталася в Хмільницькому лісгоспі, неподалік села Трибухи. Тут знаходиться станція зубрів. Саме сюди Анатолій Бондар, час від часу, привозив своїх гостей на полювання. 30 січня він сюди привіз двох своїх друзів, які сьогодні являються депутатами від партії БПП, - розповідає Ростислав Вінтонів. – Коли п'яна компанія помітила стадо зубрів, то зробила кілька пострілів і вбила двох зубрів. Решта, злякавшись пострілів, побігли до озера. Крига не витримала вагу диких биків і вони провалився під лід".

Рев помираючих зубрів привернув увагу жителів села Трибухи, які прибігли тваринам на допомогу. Це завадило Бондарю та його гостям забрати з собою туші вбитих биків і тим самим замести сліди. Але щоб м'ясо не пропадало дарма, горе мисливці згодували убитих тварин своїм собакам.

З огляду на положення Бондаря в області, цю справу вдалося зам'яти. А провину за загибель червонокнижних тварин покласти на місцевих селян, у яких знайшли кілька туш диких биків. Хоча самі селяни стверджували, що просто виловили тварин з озера і забрали додому - щоб м'ясо не пропадало.

Факт полювання віп-персон в Хмільницькиму лісгоспі підтвердив і лісничий Володимир Курилюк. За його словами, компанія приїхала з мисливським квитком на лисицю. А те, що поважні гості будуть полювати на зубрів – навіть не підозрював. Але коли справа дійшла до суду, лісник Курилюк свої покази змінив і сказав, що нікого не бачив і нічого не чув того дня.

Те, що справжні браконьєри уникнули відповідальності, підтвердив і координатор волонтерів WWF (Всесвітній фонд природи) в Україні Андрій Плига, який в той час вів незалежне розслідування обставин загибелі 20 зубрів. За його словами, 2 млн грн штрафу і 5 років позбавлення волі за подібне браконьєрство – досить серйозне покарання, щоб шукати "зв'язки" в різних владних структурах і гроші на хабар.

В кінці-кінців, правоохоронці затримали трьох жителів села Трибухи. Після розгляду справи, суд призначив їм мільйонний штраф і дав 2 роки умовно. Хоча ні жителі села, ні місцеві екологи у вину цих людей не вірять.

Відразу ж після затримання селян, Анатолій Бондар заявив в інтерв'ю журналістам, що буде вимагати найсуворішого покарання для браконьєрів. А на суді розповідав, якими рідкісними тваринами являються зубри, адже в світі їх залишилося близько 5 тисяч, з яких 272 живуть в Україні. Хоча, за словами вінницьких екологів та активістів, він особисто доклав руку до скорочення популяції цих рідкісних тварин.

Тепер Анатолій Бондар, судячи з усього, намагається пропхнути свою кандидатуру на посаду голови Державного агентства лісових ресурсів України.

За матеріалами Антикор