Із 18 мереж супермаркетів жодна за останні 9 місяців не виконала вимог Антимонопольного комітету, повідомили сьогодні в АМКУ. У квітні інспектори Комітету оштрафували 18 мереж супермаркетів на 203,6 млн грн за картельну змову та зумисне підвищення цін. Серед них "Фуршет", "Фудмаркет", " АТБ-маркет", "Ашан Україна Гіпермаркет", "Метро Кеш енд Керрі Україна", "БІЛЛА-Україна", "Фоззі-Фуд", "Фора", "Новус Україна", "Фуршет" та інші. Штраф і пеню виплатив лише "Еко-маркет". Решта стали оскаржувати штрафи в суді.

"Було б дивно, якби так не було і всі дружно заплатили ці штрафи. Адже нашим законодавством передбачений механізм оскарження таких штрафів. Після рішення суду, потім його можна оскаржити в апеляціному суді. Якщо й це не допоможе, власники перереєструють свою власність, перероблять всі документи й уникнуть відповідальності", - каже "Знай" Олексій Дорошенко, директор Української асоціації торгових мереж.

Читайте також П'ять способів скоротити витрати на авто

За його словами, відшкодування подібних штрафів зазвичай затягується на роки. Якщо у власника мережі закінчуються всі аргументи на свою користь, він відкриває нову торгову марку замість своєї.

"Зрозуміло, що власники мереж люди дуже впливові, тому тут потрібна політична воля. Інакше порядку в цій сфері не наведеш. Сама ймовірність картельної змови дуже велика. Швидше за все, мережі зумисно піднімали ціни. Адже раніше постачальники для них створювали вигідні умови, продавали продукцію в кредит, йшли на зустріч. Після девальвації гривні більшість постачальників збанкрутували, розстрочку мережам товару ніхто не дає. А їхні власники хочуть мати такі великі прибутки, як і раніше. Ось і піднімають ціни", - пояснює спеціаліст.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

Нагадаємо, що у лютому-квітні минулого року деякі мережі супермаркетів підняли ціни на 60 відсотків. Їхні аналітики прогнозували вартість долара до кінця року — 50-60 грн, тому закладали у вартість товарів ризик гіперінфляції.