У середу, 5 вересня, з'ясувалося, що біля Антарктиди від шельфового льодовика Ларсена відколовся гігантський айсберг А-68. Увагу вчених привернули не стільки величезні розміри брили, розміром з половину Ямайки, скільки його дивну поведінку.

Так, за це літо айсберг повернувся проти годинникової стрілки на 90 градусів, що не властиво таким величезним об'єктам. Дослідники все ще намагаються з'ясувати, що стало причиною такого швидкого повороту.

Як відомо, айсберг А-68 відколовся влітку 2017 року. Площа айсберга А-68 становить 5,8 тисяч кв. м, а маса – трильйон тонн. Раніше крижана брила не привертала до себе уваги і була стійкою, так як зачепилася за морське дно і практично не рухалася.

Але з липня айсберг почав плавний поворот проти годинникової стрілки, а в серпні поворот прискорився. Відзначається, що за останні два тижні айсберг повернувся на 10 градусів, а за два тижні до цього — на 30 градусів.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Багато хто з вчених упевнені, що А-68 втратив контакт із дном через поступове згасання або айсберг потрапив у сильну морську течію.

Один з уламків льодовика Ларсена

Раніше група вчених з університету Дрекселя у США виявила, що з двохтисячних років під льодами Антарктиди фіксують постійну сейсмічну активність, а вона з шаленою швидкістю збільшується. Антарктида може піти під воду через такий землетрус. Аномальну активність плит під землею фіксують за допомогою спеціального обладнання GAMSEIS.

Вчені зробили висновок, що поштовхи подібного роду можуть бути пересторогою перед дуже серйозним землетрусом магнітудою до п'яти балів. Дослідники вважають, що лихо такого роду може просто відправити Антарктиду під воду, наслідки такого жахливого землетрусу поки що невідомі. Можливо, що частина материка залишиться і відправиться по океану у вільне плавання.

айсберги Антарктиди

Нагадаємо, що континент, який займає південний полюс нашої планети, покритий льодом товщиною до 4,8 кілометри.

Як повідомляв портал Знай.uа, багато фактів про Антарктику досі залишаються невідомими.

Також портал Знай.uа писав, що у місячних кратерах, що надійно приховані від сонячного світла, дійсно є запаси води.