Археологам вдалося відкрити чорний гранітний саркофаг, який знайшли під час розкопок в Олександрії на північному узбережжі Єгипту. Усередині саркофагу виявили три чоловічі скелети, у одного із загиблих є сліди сильного удару по черепу.

Про це йдеться на сайті Science Alert.

Саркофаг, знайдений на початку липня на глибині п'ять метрів, був закритим більше двох тисяч років назад в період династії Птолемея (IV - I століття до нашої ери), відтоді його не відкривали, про це свідчить недоторканий шар штукатурки під його кришкою.

У висоту історична знахідка досягала 185 сантиметрів, в ширину - 165 сантиметрів, а в довжину - 265 сантиметрів. Дослідники стверджували, що в могилі була похована людина високого соціального прошарку.

Популярні новини зараз
Гороскоп на травень-2024 для всіх знаків Зодіаку: звільнення Тільців, витрати Стрільців та полегшення Водоліїв Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією
Показати ще

Саркофаг вдалося відкрити у четвер, 19 липня. Під кришкою гробниці виявилася червона рідина, в якій плавали три фрагментованих скелета. Як вважають фахівці, рідина була стічною водою, яка просочувалася через грунт та прходила до саркофага через тріщину, тому це сприяло повному розкладанні мумій.

Крім того, дослідники не знайшли ніяких доказів, того що останки належать привілейованим, знатним людям, зокрема членам царської сім'ї.

Нагадаємо, раніше у це складно повірити: історія найвідоміших мумій на планеті.

Коли говорять про мумій, людська уява малює Стародавній Єгипет. Але муміфіковані останки можна знайти в давніх і сучасних культурах в усьому світу. Деякі мумії доходять до наших днів завдяки впливу навколишнього середовища, інші ж є результатом людського втручання.

Від стародавніх тварин до сумних жертв — тут ви дізнаєтеся про мумій, що, незважаючи на вік, чудово збереглися до наших днів. Повідомляє Телеграф.

У давнину тіло Рамсеса перезахоранивали 5 разів через грабіжників могил. В сучасності, в 1974 році, вчені виявили, що мумія фараона швидко псується. Тоді її відправили у Францію для експертизи й реставрації.

Як повідомляв портал "Знай.ua", стало відомо, що вчені повернули лице єгипетській мумії.

Також "Знай.ua" писав, про те, що у Гренландії мисливці знайшли 500-річну гробницю з муміями.