Вчені з Копенгагенського університету виявили в Гренландії гігантський ударний кратер, який переховувався під 930-метровою товщею льодовика Гайавата. Як повідомляє Naked science, кратер з'явився в результаті падіння на Землю "залізного" метеорита.

У ході дослідження вчені провели у Гренландії топографічні вимірювання за допомогою радара, який був розміщений на літаку. Радар вловлював радіохвилі, які проходили крізь лід і відбивалися твердою поверхнею острова.

Дослідники відзначають, що вперше обриси кратера були помічені в 2015 році з допомогою даних, отриманих в ході вивчення далекого сходу Гренландії за програмою NASA Operation IceBridge. Цікаву ділянку додатково обстежили за допомогою широкосмугового радара, наданого гляциологами з Німеччини. Ця робота дозволила визначити зовнішні і внутрішні обриси кратера.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Крім того, вчені отримали зразки, які були винесені талою водою до краю льодовика. Ці зразки містили мінерали, характерні для ударного кратера: плавлений кварц, а також нікель, платина, золото і кобальт в кількостях, незвичайних для земної кори. На думку дослідників, це свідчить про те, що метеорит був багатим на метали астероїдом.

Діаметр кратера сягає 31 кілометра; проведене вченими моделювання показало, що залишити його міг метеорит розмірами порядку півтора кілометрів.

В середині лютого 2013 року жителі ряду регіонів Уралу спостерігали болід — вогненну куля з хвостом, чий політ завершився яскравим спалахом і вибухом. Маса космічного тіла до вибуху, за оцінками вчених, становила близько 10 тисяч тонн, розмір - близько 17 метрів. За результатами аналізу фрагментів було встановлено, що челябінський метеорит відноситься до класу звичайних хондритів.

Раніше ми писали, що буквально нещодавно палеонтологи знайшли в Сполучених Штатах Америки останки предка сучасних птахів. Варто відзначити, що завдяки цій знахідці вчені з'ясували, що попередники пернатих вміли літати задовго до того, як вважалося раніше.

Нагадаємо, ми писали 10 древніх істот, які все ще існують.

Як повідомляв портал "Знай.uа" в Єгипті, в некрополі Саккара під Каїром вчені виявили древні унікальні поховання.

"Знай.uа" писав, ці хвостаті приятелі з найдавніших часів допомагали людям полювати на мамонтів.