Вчені виявили в Саудівській Аравії кам'яні інструменти, пов'язані з давніми людськими предками.

Предмети, аналогічні тим, які були зроблені ранніми людьми 1,5 мільйона років тому, були датовані віком 190 000 років, повідомляє EurekAlert!.

Це означає, що предмети "у стилі раннього палеоліту продовжували робити на Аравійському півострові в місцевості Саффака навіть тоді, коли там з'явилися перші сучасні люди із зовсім іншими знаряддями.

Ще більше 1,5 мільйона років тому, ранні люди робили кам'яні ручні інструменти в стилі, відомому як Ашельська культура. Це найбільш тривала традиція виготовлення кам'яних знарядь. Нові дослідження, проведені Інститутом науки та історії людства Макса Планка і Саудівської комісією з туризму та національної спадщини, задокументували присутність представників Ашельської культури на Аравійському півострові менше 190 000 років назад, що свідчить про те, що арабська Ашель закінчилася приблизно в той час, як ранні Homo sapiens з'явилися в регіоні.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Ці дати є несподівано недавніми для регіону, в якому були знайдені одні з найдавніших прикладів такої технології за межами Африки. Наприклад, документи Леванту свідчать про давню Ашельську присутності ще 1,5 мільйона років тому. З іншого боку, в місцевості Саффака представлені наймолодші інструменти Ашельської культури в Південно-Західній Азії.

Більше 500 кам'яних знарядь, включаючи ручні інструменти та інші артефакти, відомі як відщепи, були відновлені під час розкопок. Деякі з кам'яних уламків були настільки "свіжими", що вчені змогли відновити камені, від яких вони були відокремлені. Ці та інші артефакти свідчать, що ранні люди виготовляли кам'яні інструменти саме на цій ділянці.

Зрозуміло, які конкретно гомініди робили ці кам'яні знаряддя. Однак, саме в цьому регіоні були виявлені останки Homo erectus, якого вчені вважають прямим предком сучасної людини.

Нагадаємо, дослідники з Університету Вашингтонапровели порівняльні експерименти з мозком чоловіки і жінки.

Як повідомляв Знай.uа, на одному з пляжів виявили зуби гігантської доісторичної акули.

Знай.uа писав про те, що ви навіть не підозрюєте про те, що людство ділить планету з масою абсолютно живих реліктів.