В Антарктиді розлом льодовика Бранта призведе до утворення айсберга величезною площею 1700 квадратних кілометрів.

Гігантський айсберг розміром близько 1700 квадратних кілометрів, тобто приблизно як два Нью-Йорка, відділяється від шельфового льодовика Бранта в Антарктиді. Про це повідомляється на сайті NASA.

"Розлом льодовика Бранта призведе до утворення айсберга, площею в два рази перевищує площу Нью-Йорка. Невідомо, як його відділення позначиться на майбутніх наукових дослідженнях і присутності на льодовику людей", - йдеться в повідомленні.

Вперше тріщини на льодовику були помічені в жовтні 2016 року. З того часу вони постійно ростуть і поглиблюються на схід. Відколовся айсберг (не менше 1700 кв. км.) стане не дуже великим за антарктичним мірками, він навіть не буде входити в топ-20.

Варто додати, що вчені надто стурбовані тим, що його відкол дестабілізує льодовик, поставивши під питання подальше функціонування розташованої на ньому наукової станції "Халлі" Британської антарктичної служби.

Ця науково-дослідна база зазвичай працює цілий рік, але в останні роки вона двічі закривалася через непередбачувані зміни у льоду.

Нагадаємо, ентузіаст з рюкзаком і санчатами підкорив Антарктиду, йшов по 30 км на добу: в кінці шляху трапилося неймовірне. Чоловік кожного дня проходив більше, ніж планував.

Популярний американський спортсмен Колін О'Бреді вже дійшов останні кілометри на шляху від одного берега Антарктиди до іншого. Чоловік йшов 54 дні, поодинці.

Як раніше повідомляв "Знай.uа", дослідники з Техаського університету разом з Центром вивчення перших американців біля струмка Баттермилк-Крик в Техасі натрапили на найдавніші знаряддя праці.

Також "Знай.uа" писав, про руїни минулого: Google Earth відшукала в Антарктиді таємничі споруди. Нещодавно завдяки онлайн-системі Google Earth вчені змогли відшукати нові піраміди в Антарктиді.