Страшний вірус знайшли в гарячих джерелах Японії, він перетворює амеби в камінь. Вчені з Токіо дістали вірус з бруду та гнилого листя. Вони вже його ознаменувати «Медузавірусом» (Medusavirus) - за іменем давньогрецької міфологічної потворної істоти – Медузи Горгони, яка могла поглядом перетворювати людей в камінь.

Клітина Medusavirus добре захищена – навкруги якої розташовано 2500 гострих шипів.

Про це пише Хайзер

Дослідники запевняють, що даний вірус має відмінні властивості від усіх інших, які відомі в науковому світі. І за це його визнали окремим видом та віднесли до сімейства Medusavirus.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Під час дослідження вчені з’ясували: вірус стикаючись з амебами, що перебувають в гарячих джерелах, спочатку розмножувався в них. Одна частина амеб розривалася, та інша цього напливу не витримувала і згодом кам’яніла – тобто створювала тверду оболонку навкруги своєї клітини.

Одним із цікавих фактів є те, що цей вірус має величезні розміри у порівнянні з іншими видами. Його діаметр – 260 нанометрів (коли інші віруси мають від 20 до 300 нанометрів). Та і будова гігантського вірусу особлива: геном вкритий білковою оболонкою з майже 2,5 тисячами шипами зі сферичною головкою.

Вчені заспокоюють, боятися нововідкритого вірусу «Медузи Горгони» не треба. Адже велика частина білків, які здатні кодувати генетичний матеріал вірусу, відповідають білкам досліджуваної амеби. Тобто вони розвивалися разом. Тому і шансів проникнути в організм рослин або тварин у вірусу досить низькі. Але це не применшує важливості відкриття японських учених. Воно може призвести до нового розуміння еволюції великих вірусів і їх взаємодії з носіями.

Нагадаємо, корейські дослідники знайшли таємничу істоту, яка живе у водах Антарктики, під назвою Крокодиляча белокровка.

Також "Знай.uа" повідомляв про те, що фермери знайшли у полі істоту, яка може стати кошмаром, адже вона має тіло змії із зубами людини.