Вченим з Корейського полярного науково-дослідного інституту вдалося детально дослідити таємничу істоту, яка живе у водах Антарктики, під назвою Крокодиляча белокровка (Chaenocephalus aceratus). В роботі фахівці досліджували спосіб життя й еволюцію риби, яка має досить цікаві особливості. В результаті експерти зробили неймовірне відкриття.

Як виявилося, замість крові у цієї риби венами тече біологічний аналог антифризу.

Особливість крові крокодилової белокровки в тому, що в ній відсутні еритроцити, які переносять кисень судинами, а також відповідальні за її червоний відтінок – тому її кров білого кольору. Вчені уточнили, що вона є єдиним відомим хребетним з такою особливістю.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Виживати в холодних водах Антарктики, температура якої трохи нижче нуля за Цельсієм, допомагає величезне серце за співвідношенням до тіла, а також незвичайна судинна система, якою тече глікопротеїн, який грає роль антифризу — він знижують температуру замерзання рідин всередині тіла.

До речі, виростає белокровка до пристойних 75 см. Маса тіла найбільших спійманих видів досягала 4 кг. Тримається далеко від поверхні, на глибинах 400-700 м. Живиться рибою і ракоподібними.

Автори нового дослідження виявили, що підряд "крижаних" риб, Notothenioidei, якому належить крокодиляча белокровка, відокремився від основної групи приблизно 77 мільйонів років тому, коли температура в районі Антарктиди почала опускатися.

Коли 14 мільйонів років тому антарктичні води опустилися до -1,9 градусів за Цельсієм, організм нототеноидов почав адаптуватися до екстремальних умов.

Під час аналізу фахівці визначили, що у белокровки відсутня частина генів, що відповідають за регуляцію циркадних ритмів. Це не дивно, так як в Антарктиді сонце ніколи не сідає влітку і не сходить взимку.

У своїй статті вчені відзначають, що гени, що кодують синтез глікопротеїнів і інші біологічні аспекти, які дозволяють рибам виживати в суворих північних умовах, виявляють підвищену активність.

Такі дослідження допомагають вченим зрозуміти, як саме тваринам вдається виживати в умовах вкрай низьких температур. Саме завдяки їм людство раз за разом дізнається, як висока насправді здатність життя адаптуватися до будь-яких, навіть неймовірно суворих умов.

Нагадаємо, жителі китайського міста Гуанчжоу не на жарт сполошилися, коли на озері одного з парків помітили незвичайну істоту.

Як повідомляв портал "Знай.uа", мертву тушу десятиметрового горбатого кита знайшли в джунглях Амазонки.

Також "Знай.uа" писав, невідома істота тримала в страху ціле село Ла-Сьєрра в передмісті Пуерто-Нарі, Колумбія.