Протягом багатьох століть вчені намагаються зрозуміти, чому люди позіхають – однією з найсвіжіших версій є те, що позіхання посилює циркуляцію крові в мозку, повідомляє "BBC Україна".

Крістіан Хесс, співробітник Бернського університету в Швейцарії, розповів, що одне з припущень - позіхання допомагає налаштувати біологічний годинник групи людей в один режим, внаслідок чого все також позіхають біля позіхаючої людини.

Хесс припустив: "На мій погляд, швидше за все, роль позіхання полягає в тому, щоб допомогти синхронізувати поведінку соціальної групи. Змусити всіх заснути приблизно в той же час".

Дівчина позіхає зі своїм котом

Проте люди позіхають не тільки від утоми, але і при стресах. Спортсмени позіхають перед початком змагань, а музиканти – перед концертом. З цієї причини деякі дослідники, до яких відноситься Роберт Провин, переконані, що напруга щелепних м'язів під час позіхання відіграє значиму роль перезавантаження мозку. Вони підбадьорюють, коли вас хилить до сну, а якщо ви відволікаєтеся – допомагають зосередитися.

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Олів'є Валусинский, французький дослідник вважає, що позіхання допомагає прокачувати навколо мозку спинномозкову рідину, що, в свою чергу, підвищує нейронну активність.

Ендрю Геллап, співробітник Університету штату Нью-Йорк у Онеонта, висунув припущення, що таким способом мозок охолоджується. Він заявив, що зайве тепло відводиться через циркуляцію крові в черепній коробці, яка посилюється при русі щелепи. Глибокий вдих подає прохолодне повітря у придаткові пазухи носа і район сонної артерії, що веде до мозку. Проходження повітря через носову порожнину також охолоджує голову на зразок системи кондиціонування повітря.

Зевающий чоловік

Остаточній версії немає, але вчені не залишають спроб розгадати загадку феномену позіхання.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що після дослідження різних глобальних кліматичних моделей вчені прийшли до висновку, що у майбутньому можливий дефіцит прісної води.

Як повідомляв портал "Знай.uа": експерти розповіли, в яких місцях акули найчастіше нападають на людей і застерегли від їх відвідин.

Також "Знай.uа" писав, що фахівці Мельбурнського королівського технологічного університету розробили новий спосіб переробки вуглекислого газу.