Міжнародна група учених расчитала ймовірність самовільного повернення електрона у своє минуле, а також звернули час для квантового комп'ютера. Результати були опубліковані в прес-релізі на Phys.org, передає Хвиля.

Так відомо, що вчені вивчили поведінку одиночного електрона в порожньому міжзоряному просторі.

Фізики припустили, що в момент спостереження частинка локалізована, тобто її становище відомо з високою точністю. Зміна квантового стану частинки описується рівнянням Шредінгера і згідно з ними положення електрона буде ставати все більш невизначеним.

Цей процес підпорядковується Другому закону термодинаміки, згідно з яким в ізольованій системі відбувається збільшення ентропії.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Але рівняння Шредінгера допускає, що зміна стану електрона є оборотним, тобто він може знову локалізуватися в невеликій області простору. Це не спостерігається в природі, однак теоретично може статися через випадкові коливання космічного мікрохвильового фону, що пронизує Всесвіт.

Згідно з розрахунками, якщо кожну секунду спостерігати 10 мільярдів локалізованих електронів, то за 13,7 мільярда років зворотне зміна стану відбудеться лише раз. При цьому частка повернеться у своє минуле лише на одну десятимільярдну частку секунди.

Дослідники також спробували повернути час назад в експерименті з квантовим комп'ютером, що складається з двох-трьох кубітів. Спочатку два кубіта знаходилися в основному стані, що позначається як 0, що відповідає локалізованого електрона.

Після відбувалася еволюція станів, а спеціальна програма зраджувала стан комп'ютера так, щоб він міг повернутися назад у часі, як це відбувається з електроном при флуктациях мікрохвильового фону. Іншими словами, значення кубітів перемотувалося в минуле.

З'ясувалося, що комп'ютер з двома кубітами повертався у вихідний стан в 85 відсотках випадків. Якщо ж кубітів було три, то виникало більше помилок, і програма повернення успішно спрацьовувала тільки в 50 відсотках випадків.

Як припускають дослідники, при вдосконаленні квантового комп'ютера, частота невдач знизиться. Результати роботи допоможуть зробити обчислювальні пристрої, засновані на кубітах, більш точними.

Нагадаємо, вчені зробили прогнози, яким може бути життя через 200 років.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Сід Гурвич, творець машини часу. У 1977 році газета Ванкувера "Sun Times" опублікувала інтерв'ю з Гурвичем, який заявив, що такі технології – це базові (основи) константи часу!

Також "Знай.uа" писав, анонім, який називає себе мандрівником у часі, розповів яке майбутнє чекає нашу планету і попередив Великобританію про несуттєві наслідки Brexit.