Вчені Європейської південної обсерваторії в Чилі об'єднали чотири телескопа для проведення прямих спостережень за планетою, яка розташована в 129 світлових років від Землі.

Було встановлено, що на невідомому "супер-юпітері" (клас космічних об'єктів на порядок масивніше Юпітера) панує бурхлива атмосфера з вихровими хмарами заліза і силікату, пише Daily Star.

Ця планета під назвою HR8799e була виявлена в 2010 році на орбіті зірки в сузір'ї Пегаса.

Чотири телескопа

Це світ, не схожий ні на один з знайдених в нашій Сонячній системі, який є одночасно більш масивним і набагато молодше, ніж будь-яка планета, що обертається навколо Сонця.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

"Наші спостереження показують, що зсередини газовій куля світиться теплими променями світла, що обертаються крізь штормові плями темних хмар", — пояснив професор Сильвестр Лакур з Паризької обсерваторії у Франції та Інституту позаземної фізики Макса Планка, сказав.

Зазвичай вчені змушені використовувати непрямі методи для вивчення екзопланет (планет за межами Сонячної системи) через сліпуче світло їх зірок.

Суперюпітер HR8799e

У даному ж випадку вони використовували так звану оптичну інтерферометрію, яка дозволила чотирьом телескопам працювати як один.

В результаті вийшла система формування зображень, досить чутлива, щоб відокремити світло від планети і її батьківської зірки.

За останні 25 років поза Сонячної системи було виявлено до 4000 планет, але жодна з них не спостерігалася безпосередньо до цих пір.

Тепер астрономи впевнені, що у більшості зірок Чумацького Шляху є хоча б одна планета на орбіті.

Початкове уявлення про суперюпітер HR8799e

Нагадаємо, вчені NASA оголосили про плани спорядити "недорогу" експедицію на найбільший супутник Нептуна — Тритон.

Як повідомляв портал "Знай.uа", апарат NASA OSIRIS-REx передав на Землю нові знімки астероїда Бенну.

Також "Знай.uа" писав, що на Марсі виявили людську скульптуру: що приховує Червона планета.