У квітні 2019 року на Міжнародну космічну станцію вирушать дві астробджоли – роботи проекту Astrobee. NASA створило електронних астронавтів нового покоління, які стануть помічниками для екіпажу МКС, засобом випробування нових технологій, а також очима і вухами нашої планети.

Кожен робот – це куб з ребром 30 сантиметрів. Він оснащений мікрофоном, відеокамерами та іншими датчиками. До кожної астробджоли за необхідності можна приєднати роботизовану руку, щоб використовувати предмети. Пересуватися всередині станції роботи будуть за допомогою безпечних пропелерів. А для навігації використовується система комп'ютерного зору.

Одна з задач апарату – рутинний контроль систем життєзабезпечення. Бджола, наприклад, зможе зібрати проби повітря і вимірювати рівень шуму, а також підтримувати порядок. Робот буде стежити, щоб усі предмети були на належних місцях.

З допомогою астробджіл інженери зможуть стежити за ситуацією на станції, перебуваючи на Землі. Орбітальному форпосту людства, на якому будь-які неполадки можуть бути смертельно небезпечними, потрібен додатковий контроль.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Також апарати використовують для налагодження деяких технологій, які пов'язані з переміщенням і взаємодією невеликих предметів в невагомості. Можливо, вони відкриють дорогу орбітальним обсерваториям нова покоління. Вони запускаються у вигляді великої кількості супутників, а потім збираються в один гігантський інструмент.

Вчені планують вивчити взаємодію між людьми і роботами в замкнутому просторі в невагомості. Електронні роботи стануть справжніми помічниками людини. Вони будуть супроводжувати екіпаж на орбітальних станціях нового покоління, а в подальшому, можливо, і в міжпланетних подорожах.

А також: штучний інтелект навчився виявляти депресію у дітей. Алгоритм зумів за 20 секунд сенсорних даних виділити дітей з порушеннями настрою з числа тих, у кого їх немає

Нагадаємо: у Китаї показали першого у світі ведучого-робота. І його практично неможливо відрізнити від реальної людини

Раніше портал "Знай.uа" писав: робот-мураха навчився орієнтуватися за Сонцем. AntBot став першим роботом, який здатний пересуватися без GPS