У січні цього року іспанські астрономи спостерігали за повним затемненням Місяця, під час якого стався потужний спалах від удару метеорита по поверхні супутника нашої планети.

Луна

Про подію повідомили доктор Хосе Л. Ортіс і професор Хосе Марія Мадьєро. 21 січня 2019 року під час місячного затемнення вони зафіксували короткий, але неймовірно яскравий спалах на поверхні природного супутника Землі. Їм вдалося це зробити за допомогою спеціальної системи MIDAS, яка збирає дані з восьми телескопів на півдні Іспанії.

Луна

Автори роботи опублікували знятий матеріал. На ролику продемонстровано удар невідомого небесного тіла об поверхню Місяця, а також спалах тривалість 0.28 секунди.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Хосе Марія Мадьедо повідомила:

"Неможливо відтворити високошвидкісні зіткнення такого роду в лабораторії на Землі. Наші спостереження – відмінний спосіб вивчення механіки падіння метеоритів".

Мисливці за аномальним можуть подумати, що затемнення - це лише прикриття для атаки інопланетян або іншої загрози. Але астрономи відзначили, що приводів для занепокоєння немає. Падіння метеоритів Місяця не є чимось надприродним. За рік на супутнику з'являється близько 140 метеоритних катерів, діаметр яких становить понад 10 метрів. Але даний спалах став першим в історії, який було знято під час затемнення.

Місячне затемнення

Вчені прийшли до висновку, що з земним супутником зіткнувся метеорит на швидкості 61000 кілометрів на годину. Вага небесного тіла становить 45 кілограмів, а ширина досягає 30-60 сантиметрів. Космічне тіло приземлилося неподалік від кратера Лагранджа.

Удар потужністю 1.5 тонни тротилу міг утворити кратер шириною 15 метрів.

Кратери на Місяці

Як раніше повідомляв "Знай.uа", надпотужний спалах перелякав вчених, він сильніший за Сонце в 10 мільярдів разів.

Читайте також: Ейнштейн був правий, вчені намагаються сфотографувати портал в інше вимірювання.

Портал Знай.uа писав: потужний вибух струсонув Галактику, зірки "не розминулися" в космосі.