Алкоголь може претендувати на одну з головних причин руйнування сімей в нашому суспільстві. Багато з нас були свідками трагічних наслідків пияцтва. Однак для вчених до цієї пори залишається загадкою, чому людина на відміну від переважної більшості інших ссавців здатна до пияцтва. Можливо, здатність поїдати ферментовані фрукти давало їй перевагу перед іншими видами. Як повідомляє журнал Frontiers in Psychiatry, група вчених спробувала з'ясувати, чому здатність, що давала нам перевагу, призводить сьогодні до вимирання.

Андрій Рябінін з університету штату Орегон в Портленді (США) і його колега Ендрю Уолкотт (Andrew Walcott) виявили, що деякі соціальні "мінуси" алкоголю — не унікальна риса людей. Вони спостерігали за поведінкою кількох сімейних пар жовточеревих полівок (Microtus ochrogaster), частину з яких можна назвати цілком "повноцінними" алкоголіками.

Міцність сімейних уз вчені перевіряли дуже простим способом – вони поміщали в клітку нову самку і спостерігали, з якою з них найчастіше перебував самець. Результати підтвердили підозри Рябініна — питущі самці проводили набагато менше часу поруч зі своєю "дружиною", частіше звертаючи уваги на нову самку, ніж полівки-"непитущі". Нічого подібного не було в сім'ях сильно питущих гризунів – вони зберігали один одному вірність так само часто, як і пари, які ще ніколи не торкались до спиртного.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про сюрприз для любителів випити