Ось ніби живемо в 21 столітті, а такі антинаукові забобони навколо побутової техніки – швидше правило, ніж виняток. Тому сьогодні ми їх розвіємо і відновимо чесне ім'я мікрохвильовки.

Мікрохвильова піч "вбиває" їжу

Тобто виходить, що буває жива їжа і "мертва". І відрізняються вони способом обробки. Люди вірять, що термічний вплив на корню вбиває клітини моркви в супі, смаженої курочки і навіть атоми ягід в киселях. А правда в тому, що клітини фруктів і овочів починають гинути відразу після збору плодів. І вже, звичайно, наявність або відсутність "живих клітин" не змінює хімічний склад продукту і не виключає його поживних речовин.

Шеф, все пропало... все пропало!

Популярні новини зараз

Ольга Сумська показала свого Сулеймана, і це не Борисюк

Еллерт в битовусі виявився повним лінивцем, у Мішиної здали нерви: "Нічого не робить"

Молода Українка загинула на заробітках в Чехії, гарувала заради сина: "Давидчик більше не обійме маму"

На Львівщині хвора на рак жінка померла після пологів: "Вікуся стала янголом для донечки"

Показати ще

Вважається, що спаржа, тушкована на сковорідці, буде сповнена поживних речовин, але варто вам тільки на 1 хвилину поставити цю ж страву в мікрохвильову піч, і їх більше немає. Будь-який спосіб приготування свіжих продуктів впливає на вміст білків, жирів, вітамінів і мікроелементів. Але це залежить не від мікрохвильовки, а від інтенсивності і тривалості нагрівання, а головне — від площі контакту з навколишнім середовищем. Так, при варінні їх втрачається набагато більше. Найбільш щадними як раз вважаються запікання в духовці, смаження на сухій сковороді і... приготування в мікрохвильовій печі.

Їжа стає радіоактивною

А ще змінюється молекулярна структура. Радіохвилі мікрохвильовій печі в принципі не здатні змінити атомно-молекулярну структуру продукту. Для цього їй банально не вистачає потужності. Будь-які зміни в смаку продуктів зумовлені тим, що в СВЧ-печі продукт прогрівається повністю, а не поверхнево, як в сковороді або в духовці.

Мікрохвильова піч здатна викликати рак

Збій в роботі імунної системи можливий тільки при тривалому прямому контакті. Він не може бути таким при побутовому використанні печі. По-перше, готовий прилад оснащений різними ступенями захисту від випромінювання. Щільність його потужності в мікрохвильовці — 5 мВт/см2 на відстані 5 см від печі. Для порівняння, у мобільному телефоні вона в 2 рази більше при інших рівних.

При розігріві утворюються канцерогени

Як вже було сказано вище, потужність мікрохвильової печі для цього мала. Канцерогени можуть виділятися, якщо ви будете розігрівати їжу в невідповідному посуді — поліетилені або не призначеному для мікрохвильовки пластику.

Раніше портал "Знай.uа" розповідав про те, що розвіяні міфи про користь популярного напою.