Група екологів з Манчестера вирішила з'ясувати, наскільки шкідливі для нашої планети бутерброди. Критерієм шкідливості при цьому вважалося кількість парникових газів, вироблених для приготування однієї одиниці продукту. Виявилося, що найбільш калорійний бутерброд з яйцем і ковбасою залишає такий же вуглецевий слід, як і легкова машина за 19 км їзди. Найменш шкідливими виявилися сандвічі з сиром і шинкою, приготовані вдома, повідомляє сайт Телеграф.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВимір "вуглецевого сліду" дозволяє оцінити обсяг парникових газів, які викидаються на протязі всього циклу виробництва і використання предмета. У разі бутербродів дослідники врахували всі етапи підготовки інгредієнтів, включаючи вирощування зерна і овочів, розведення худоби, вилов риби, а також підготовку упаковки. Потім вчені оцінили, скільки парникових газів викидається при зберіганні та перевезенні інгредієнтів та готових бутербродів. На останньому етапі оцінювали обсяг відходів і "вартість" вивезення упаковки зі сміттям.
Вчені проаналізували 40 різних видів сендвічів, розділивши їх на дві великі групи: приготовлені промисловим способом або вдома. В середньому "вуглецевий слід" домашніх бутербродів виявився в два рази меншим, ніж у промислових аналогів, приготованих за тим же рецептом. "Слід" готових сендвічів включає витрати на перевезення та зберігання в потужних холодильниках, а виробництво упаковки додає ще близько 8,5% навантаження. Найменш шкідливим дослідники назвали домашній бутерброд з сиром і шинкою.
Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про катання на кавовій гущі