На сьогоднішній день французька кухня вважається еталонною. Багато техніки і базові рецепти кухарі готують саме за французьким рецептом. Про те, як так вийшло, і чому кожен поважаючий себе кухар повинен знати французькі техніки, розповів український шеф-кухар і суддя шоу на СТБ "МастерШеф" Володимир Ярославський.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Значення кулінарії в житті Франції завжди було величезним. Все, що відомо зараз про французької кухні, що вже існувало в часи Людовіка XIV.

Французи першими в Європі ввели закони кулінарії. Зокрема, якщо готувати соус бер блан, він повинен готуватися тільки єдиним чином, використовуючи біле вино. Якщо ви використовувати червоне вино, це вже буде бер руж. Якщо ще більше, то змінюється вся рецептура.

Нарізка овочів – ще одне базове знання. "Жульєн" - це не курка з грибами, а соломка. Ідеально нарізану соломку можна порівняти із сірником.

За словами Ярославського, всі ці правила французи звели в культ. У французькій кухні все підкоряється законам. Завжди вважалося вищим пілотажем, якщо людина використовує правильні рецепти, робить правильну нарізку і правильно називає страви.

Французи прописали максимально можлива кількість рецептів і технологій. Всі техніки, які використовуються на даний момент, вже були викладені французами. Володимир каже, єдине, що можемо робити, це замінювати одні інгредієнти на інші, використовувати декілька технік в одній страві, додавати спеції, яких раніше не існувало у Франції. Але, в будь-якому випадку французька кухня залишається самою термінологічно багатою – тому і вважається базовою.

Також суддя проекту "МастерШеф" розповів, чому саме Франція стала кулінарним центром.

"По-перше, це дуже природно-багатий регіон: там росте дуже багато овочів і фруктів, а сезон триває довго. По-друге, мені здається, що банкети французьких королів звели кулінарію в ранг мистецтва. По-третє, в XVI-XVII століттях знання передавалися монахами, саме вони володіли писемністю, і саме вони створювали закони, як робити вино, як робити коньяк", - пояснив Ярославський.

Вже в часи Людовіка XIV французи поділяли просту і високу кулінарію.

"Звичайний люд використовував тельбух: копита, всі органи, півнячі гребінці. Знаменита ліонська ковбаска – це кишка, начинена кишкою з гірчицею. В прості сільські страви люди використовували нецінні продукти. Висока відрізнялася дорогими інгредієнтами і використанням великої кількості технік. Це мистецтво: важлива колірна гамма, різноманітність смаків, наявність різних технік приготування, правильна нарізка продуктів, і подача, як це викладено на тарілці", - розповідає Володимир.

Також він пояснив, в чому різниця між старою і новою французькою кухнею.

"Сьогодні ми можемо готувати в ресторані і хвости, і нирки, і це все одно буде смачно. Але головне залишається незмінним: використовувати різні кулінарні техніки в одному блюді. Раніше висока кулінарія була доступна тільки королям. Але завдяки технологіям, завдяки тому, що загальний рівень життя всієї планети збільшується, висока кулінарія стає доступна", - говорить український шеф-кухар.

Нагадаємо, що суддя кулінарного шоу Ліза Глинська розкрила деталі нового сезону.

Як повідомляв портал Знай.ua, ексхолостячка Наталі прийшла на кастинг МастерШеф-9

Також портал Знай.ua писав, чого НЕ варто робити, якщо хочеш пройти кастинг "МастерШеф".