Кожна мамуся завжди буа справньою героїнею, але зараз, у часи війни, коли українськи мами захищають найцінніше - двтей - це не може не надихати.

Табір проєкту "Незламна мама" від "Фонду Маша" прийняв уже три зміни жінок і дітей, що постраждали від війни. І ми точно можемо сказати, що програма реабілітації діє. Після трьох тижнів роботи з психологами в учасниць змінюється погляд. Вони починають щиро посміхатися! Про внутрішні зміни та про те, чому українки бояться звертатися по допомогу, поговорили засновниця «Фонду Маша» Маша Єфросиніна і одна з учасниць програми "Незламана мама" Яна.

"Незламна мама", фото: "Фонд Маша"
"Незламна мама", фото: "Фонд Маша"

Яна – мама трьох дівчаток з маленького селища в Бучанському районі. З 24 лютого по 1 квітня вони з родиною жили під окупацією. Весь цей час Яні треба було бути дуже-дуже сильною: заспокоювати дітей, рятувати чоловіка після катувань військовими, опікуватися сестрою, чоловік якої зник. А ще доглядати два подружжя стареньких, що живуть поряд, і годувати тварин, яких залишили сусіди, коли тікали з села.

Про програму "Незламна мама" Яна дізналася з чату багатодітних мам, куди кинули посилання на участь у проєкті. Вона заповнила анкету і разом з трьома дітьми три тижні проходила психологічну реабілітацію офлайн.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

"У нас в Україні чомусь соромно казати про психологічну допомогу. Коли я повідомила своїх родичів, що ми з дітьми їдемо на психологічну реабілітацію, вони дуже дивно відреагували: нащо вам то треба? – розповідає Яна. – У нашому заїзді були мами, які взагалі боялися їхати. Раптом це афера чи торгівля жінками. Не може таке бути, що хтось зголосився просто так, безкоштовно, опікуватися тобою три тижні."

"Незламна мама", фото: "Фонд Маша"
"Незламна мама", фото: "Фонд Маша"

Така реакція на допомогу зустрічається дуже часто. Українки – настільки сильні жінки, що намагаються самотужки розібратися зі всіма проблемами, в тому числі психологічними.

"До нас у "Фонд Маша" приходять тисячі запитів від жінок, але іноді дівчата відмовляються в останній момент. І я спостерігаю тенденцію: що б не пережили українки, вони вважають, що їм не потрібна допомога, бо сильні і горді, і все зможуть самі", – каже Маша Єфросиніна.

Маша Єфросиніна, скриншот: Instagram
Маша Єфросиніна, скриншот: Instagram

Яна зізнається: до табору в Карпатах вона жила ніби в коконі. Спочатку коронавірус, потім війна, окупація. Жінка мала бути в тонусі, мала бути прикладом для дітей. І не могла собі дозволити плакати, боятися, розслаблятися.

"Я, та всі ми звикли бути незламними мамами, – каже Яна. – І тільки коли ми з дітьми приїхали в табір, сіли навпроти психолога, тільки тоді я зрозуміла, що зі мною відбувається. Наскільки глибока прірва в душі. Після табору я не стала іншою людиною, але разом з психологом ми побудували шлях, яким я зараз йду. Переді мною ніби була залізобетонна стіна, об яку я билася і не знала, куди далі рухатися. Як обійти. А тут ми знайшли щілиночку, через яку можна подивитися вперед і рухатися у майбутнє. Коли ми з іншими учасницями програми робити останнє фото на вокзалі перед тим, як поїхати по домах, ми всі посміхалися. І дивувалися цьому, бо приїхали зовсім в іншому стані."

"Незламна мама", фото: "Фонд Маша"
"Незламна мама", фото: "Фонд Маша"

Програма "Незламна мама" підтримує учасниць офлайн-табору дистанційно ще три місяці. Дівчата мають змогу працювати онлайн з психологом, а наші волонтери допомагають з пошуком роботи, кому це потрібно.

"Фонд Маша" закликає всіх незламних мам, всіх українських дівчат не боятися звертатися по допомогу. І приймати її.

Нагадаємо, що відома телеведуча зізналася Маші Єфросініній, що робить це, незважаючи на війну: "Якщо є почуття провини..."

Раніше ми повідомляли, що Арсен Мірзоян розмазав Єфросініну та Полякову по стінці за небажання переходити на українську.