У неділю, 2 вересня, на Архієрейському соборі Константинопольської церкви в Стамбулі було погоджено питання про те, чи може збори без згоди інших церков надати автономію православним України.

Так, єпископи ствердно відповіли на питання про те, чи уповноважений Константинополь надати автокефалію церкви, яка про це просить, передає "Громадське".

"Так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень", - однозначно заявили під час собору.

Зазначимо, Вселенський патріарх Варфоломій також прочитав доповідь, в якій, починаючи з XV століття, перерахував приклади московського свавілля щодо Київської митрополії. Цей вчинок підтверджує те, що собор обговорить всі передумови, зокрема й історичні, для надання Києву автокефалії.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Раніше повідомлялося, що в коментарях митрополита Галльського Еммануїла (Адамакиса) про результати зустрічі Константинопольського і Московського патріархів в Стамбулі, відсутні слова про прийняття рішення надати автокефалію Української Православної Церкви. Поширена стосовного цього в українських ЗМІ інформація є неправдивою. Про це повідомляє Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Нагадаємо, сербський патріарх попросив Варфоломія не надавати Томос Україні

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що момент замаху на патріарха Варфоломія потрапив на відео.

Також "Знай.uа" писав, що Константинопольський патріарх рішень щодо автокефалії не брав.