За останню добу ситуація з викидом хімікатів в Криму серйозно погіршилася: із окупованого Армянська вже виїхали 8 тисяч осіб, в основному це жінки з дітьми.

Як повідомляє "Сегодня", незважаючи на те, що історія почала набирати обертів ще 23 серпня, тільки 5 вересня окупанти вирішили почати эвакацию: після того, як люди почали скаржитися на запаморочення і печіння в ногах. У тому, що відюувається, звинуватили Київ, мовляв, він перекрив доступ води з Дніпра у кримський канал. А втім, хто б сумнівався.

У соціальних мережах з'явився відеоролик - у напрямку Ялти з міста виїжджають автобусні колони. А окупанти, як і раніше, твердять, що люди панікують даремно і ні найменшої загрози для життя і здоров'я немає. Слова так званої "влади" особливої довіри не викликають: люди продовжують масово полишати місто, а ті, хто вирішив залишитися, запасаються масками. Їх, до речі, вже віднесли до категорії дефіцитного товару: у соцмережах люди просять про допомогу.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК У коханні чекають справжні випробування: яким знакам зодіаку краще забути про стосунки Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет" Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

"Люди, які зараз знаходяться в Армянську і Красноперекопську, кажуть, що у них постійна сльозотеча і дере в горлі. З 9 вечора до 6 ранку, коли з'являється роса, починається печіння в очах. Люди, звичайно, звертаються в лікарні, але там ставлять, як правило, один з трьох діагнозів: ГРЗ, ГРВІ або алергія. При цьому самі військові та прикордонники — в масках. Ночами миють вулиці", — розповів представник омбудсмена Ісмаїл Халіков.

На материку

Отруйні хімікати вітром вже дісталися і до материкової України. У Держприкордонслужбі розповіли, що на кордоні кілька співробітників відчули нудоту і нездужання, після цього їм выдали маски. Приблизно у 50 км від отруєного Армянська знаходиться крупний районний центр - Каланчак (Херсонська область).

"За ці дні листя на деревах помітно пожовкло і ось-ось впаде, на металевих поверхнях одномоментно з'явився наліт, схожий на іржу, в роті відчувається постійний присмак гару. Знаю, що в місцевих школах прийнято рішення без зайвої необхідності не відкривати вікон. Мами хвилюються, деякі вже вирішили виїхати до родичів в Одесу", - розповів місцевий житель і колишній глава райадміністрації Василь Богуненко.

У свою чергу, в Херсонській ОДА вчора відповіли, що якраз готуються до виїзду в прикордонні з Кримом райони, аби ще раз промоніторити ситуацію.

"У ніч із середи на четвер знову відправимося у прикордонний район. Перед цим ми виїжджали декількома днями раніше. Були відібрані проби. За їх результатами перевищення токсичних речовин в повітрі не виявлено. Що стосується нальоту на металевих поверхнях, то він також був узятий на аналіз. Експертиза ще триває ", - розповіла Катерина Риженко - представник Департаменту екології ОДА.

Нагадаємо, Україна продовжує поставляти сировину нашумілим заводам Фірташа.

Як повідомляв "Знай.uа", Суворов розповів про катастрофу в Криму.

Також "Знай.uа" писав, що окупанти поставили Крим на грань катастрофи.