У 1958 році Міжнародна організація журналістів прийняла рішення про святкування Міжнародного дня солідарності журналістів, кореспондентів і репортерів.

Про це повідомляє Politeka.

Журналісти як одна з найнебезпечніших і вразливих професій в цей день демонструють світові свою єдність в сфері відстоювання своїх прав.

8 вересня – сумна дата в журналістиці. У цей день в 1943 році німецькими нацистами був страчений чехословацький публіцист Юліус Фучик – автор книги "Репортаж з петлею на шиї", яку він написав, уже перебуваючи в катівнях гестапо.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За роки незалежності в Україні було вбито 65 журналістів, всі вони поплатилися життям за свою професійну діяльність. У день солідарності журналістів ми згадуємо найгучніші вбивства, що отримали широкий резонанс, які вплинули не тільки на ситуацію в ЗМІ, але іноді ставали стимулом до змін політичної ситуації і до змін у поглядах людей, всього суспільства.

Георгій Гонгадзе

У вересні 2000 року в Києві зник журналіст Георгій Гонгадзе, головний редактор інтернет-видання "Українська правда". Через два місяці в лісі було знайдено обезголовлений труп, в якому родичі і знайомі впізнали журналіста. Жорстокість і жахливість вбивства сколихнули все українське суспільство, стали причиною масових протестів проти влади.

Винним у вбивстві Гонгадзе суд визнав генерала міліції Олексія Пукача, який був засуджений до довічного ув’язнення. Замовники вбивства журналіста так і не були встановлені.

Ігор Александров

Гендиректор телерадіокомпанії "Тор" був побитий до смерті бейсбольними битами в Слов’янську в 2001 році. Причиною вбивства журналіста стала серія передач про корупційні схеми і зв’язки криміналу з міліцією на Донбасі.

В’ячеслав Веремій

У лютому 2014 року під час Євромайдану в Києві був застрелений репортер газети "Вести". Машину, в якій їхав В’ячеслав Веремій, зупинили "тітушки", почали бити журналіста залізними прутами, а потім вистрілили йому в спину. Встановлений слідством вбивця журналіста Джалал Алієв пізніше воював на боці сепаратистів і був убитий в зоні АТО підпільниками.

Павло Шеремет

Автомобіль, в якому перебував журналіст, був підірваний в липні 2016 року на перехресті вулиць Франка і Хмельницького в Києві. Репортер "Української правди" та ведучий "Радіо Вісті" помер на місці. МВС досі не знайшло винних у злочині. Павло Шеремет довгий час працював в Росії на "Первом канале" і в Білорусі, останні п’ять років жив у Києві.

В день солідарності журналістів віддаємо шану всім, хто постраждав, виконуючи свій громадянський і професійний обов’язок.

Колеги журналіста Павла Шеремета провели власне розслідування гучного вбивства

Нагадаємо, Луценко розповів про нову "ниточку" у розслідуванні вбивства Шеремета.

Як повідомляв "Знай.ua", у справі Шеремета нарешті з'явилася надія.

Також "Знай.ua" писав, що в найбільше незалежне ЗМІ Білорусі TUT.BY прийшли з обшуками.