Міністерство внутрішніх справ спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі, Офісом реформ адміністративних послуг, громадськими організаціями та представниками автошкіл розробляють напрями змін у діючу процедуру складання теоретичних і практичних іспитів для збереження життя людей, які користуються українськими дорогами.

У відповідності з Угодою про асоціацію Україна зобов'язується поступово наблизити своє законодавство до норм ЄС у сфері транспорту, зокрема положення, які стосуються підготовки водіїв та отримання ними посвідчень та сертифікатів професійної компетентності.

До відносно недавнього часу європейські водії, для яких водіння стало професією, займалися цією роботою на підставі посвідчення водія відповідної категорії. Така ж ситуація зараз і в Україні.

Як отримати початкову кваліфікацію професійного водія: європейський досвід

Для отримання початкової кваліфікації потрібно відвідати обов'язкові курси та здати іспит.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Також початкову кваліфікацію можна отримати шляхом здачі тільки теоретичного і практичного іспитів.

Крім того, періодична підготовка водіїв передбачена через кожні п'ять років. Вона спрямована на повторення і поглиблення знань, важливих для роботи водіїв, роблячи особливий акцент на безпеку на дорозі і раціональне споживання палива.

Проходження періодичної підготовки обов'язкове, але іспити не передбачено. Якщо ж водій переходить на інше підприємство, пройдена підготовка повинна враховуватися.

Як відомо, в 2019 році повинні вступити в силу положення Директиви, які стосуються національних пасажирських і вантажних перевезень.

Так, водій повинен пройти певне навчання та отримати сертифікат професійної компетентності від уповноваженого органу або центру сертифікації. З метою підвищення знань та навичок водіїв і було введено систему первинної кваліфікації та періодичної підготовки.

При цьому Директива встановлює вимоги, як до процесу навчання, так і в навчальних центрах, уповноважених на здійснення навчання на початкову кваліфікацію і періодичну підготовку водіїв.

Нагадаємо, що водій Chevrolet Lacetti в п'яному стані насмерть збив жінку в Києві.

Як повідомляв портал Знай.uа, сім'я українців загинула в страшній катастрофі.

Також портал Знай.uа писав, що у Києві на мосту "Метро" розпочали капітальний ремонт.