В Україні від початку року проїзд в громадському транспорті подорожчав у 16 обласних центрах. У різних містах подорожчання склало від 30% до 100%.

Про це повідомила Асоціація споживачів енергетики і комунальних послуг, опублікувавши відповідний звіт. В опублікованому документі підкреслюється, що вартість квитків у громадському транспорті зросла через подорожчання електроенергії за формулою Роттердам +.

Так, у Києві і Дніпрі підвищення на окремі види електротранспорту досягло 100%. Проїзд в столичному трамваї і тролейбусі подорожчав з 4 до 8 грн. А вартість жетона метро у Дніпрі збільшилася з 2 до 4 грн.

В асоціації підкреслюють, що електроенергія становить 20% -25% собівартості електротранспорту.

"Згідно з розрахунками сайту Роттердам +, переплата за проїзд в столичному електротранспорті становить 25 копійок з кожного квитка. Річна переплата за цією формулою для середньостатистичного споживача досягне 183,6 грн", - йдеться в звіті.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Таблиця українських міст, де відбулося підвищення (або планується)

Слідом за підвищенням вартості проїзду в столичному комунальному транспорті, на киян чекає різке подорожчання маршруток. Про це говорять і самі перевізники, і експерти. Уже найближчим часом одна поїздка в маршрутному таксі в Києві буде коштувати 10 гривень.

"Гривня знецінюється, ціни ростуть на все. Тому ми не бачимо іншого виходу, крім як підвищити вартість проїзду. Десять гривень - була б більш економічно обґрунтована ціна" - пояснюють перевізники.

Плюс, нестача кадрів - недокомплект водіїв на сьогодні становить понад 700 осіб.

За словами директора транспортної компанії, сьогодні 20% рухомого складу простоює через те, що просто нікому працювати. Водії подались на заробітку у Європу, адже там вони можуть заробити від 800 до 1500 євро на місяць, працюючи вахтовим методом. Чиновник зазначив, що якщо у наших водіїв не буде такої зарплати, то ми їх просто не втримаємо.

Тому, швидше за все, уже у вересні-жовтні ціни на проїзд піднімуться до 9 чи навіть 10 гривень.

Нагадаємо, у столиці України вже до кінця 2018 року вартість проїзду в маршрутних таксі підніметься на кілька гривень.

Як повідомляв портал "Знай.ua", українців різко почали позбавляти субсидій.

Також "Знай.ua" писав про подорожчання вантажних перевезень в Україні та чим загрожує таке підвищення тарифів.