Митрополит Гальський Еммануїл розповів, що у Вселенському патріархаті відбулось призначення екзархів до України для виконання конкретних завдань.

Про це повідомляє італійське агентство церковних новин SIR.

Зокрема, він наголосив, що основною місією представників Вселенського патріархату в Україні стане повномасштабне будівництво помісної незалежної Церкви, адже за свідченням експертів Константинопольський патріарх Варфоломій вирішив надати Українській церкві автокефалію.

"Два екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що в цьому випадку процес не менш важливий, ніж мета. Фактично завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені", - заявив Еммануїл.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Більше того він заявив, що Вселенський патріархат перш за все намагатиметься захистити Українську церкву від протиправних зазіхань РПЦ, яка незаконно вважає, що її юрисдикція розповсюджується на територію України.

Тому, зазначив митрополит, Константинополь несе подвійну відповідальність - як у православному світі в цілому, так і в Україні зокрема.

Крім того варто відзначити, що раніше стало відомо про те, що Священний Синод РПЦ обурився і протестує проти призначення Константинополем своїх екзархів в Києві.

Наразі вже відомо, що Синод найбільше обурив той факт, що це рішення прийняли без погодження з патріархом Кирилом і митрополитом Онуфрієм.

РПЦ заявила, що найближчим часом "послідують відповідні дії Московського Патріархату". Таким чином, РПЦ визнали, що в зв'язку з розглядом питання про надання Україні автокефалії, відносини між ними і Константинопольською церквою зайшли в глухий кут.

Крім того в РПЦ зазначили, що призначення офіційних екзархів до Києва стало "грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату".

Разом з тим варто нагадати, що 7 вересня стало відомо про надважливе рішення Вселенського патріарха Варфоломія про призначення до України офіційних екзархів від імені Константинополя.

Також варто додати, що в РПЦ вже встигли заявити, що призначення патріархом Варфоломієм своїх екзархів в Києві в особі архієпископа Памфільского Данила з США і єпископа Едмондского Іларіона з Канади в УПЦ МП назвали "грубим порушенням" і підкреслили, що відповідальність за негативні наслідки такого вчинку буде нести Константинополь.

Відповідну заяву опублікував Відділ зовнішніх церковних зв'язків Української православної церкви. Як відзначили в зверненні, це нібито "суперечить другому правилу Другого Вселенського Константинопольського собору".

Росіяни в соцмережах про призначення екзархів в Україні: погрози та безвихідь

Нагадаємо, московські попи пригрозили Константинополю через автокефалію Української церкви.

Як повідомляв "Знай.ua", Вселенський патріархат робить кроки назустріч незалежності Української церкви.

Також "Знай.ua" писав, що померла черниця, яка врятувала Філарета під час замаху.