У національному природничому заповіднику "Тузловські лимани", що на Одещині, оселилися небачені в Україні види павуків. Зазвичай їх не зустріти ніде, окрім субтропіків в районі Середземномор'я, але судячи з усього зміна клімату найближчим часом обіцяє нам ще багато подібних сюрпризів.


Глобальне потепління "пригнало" дивних істот із субтропіків в Україні

Тузловські лимани
Тузловські лимани


Про це на своїй сторінці у Facebook розповів голова пошукового департаменту, доктор екологічних наук Іван Русєв. Співробітників парку зазначає: це може бути "хеіракантіум" (або "павук-жовтосум", латинською - Cheiracanthium punctorium) – отруйний павук з сімейства Miturgidae.

Павук-хрестовик (внутрішня будова)
Павук-хрестовик (внутрішня будова)

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще


Він поступово почав освоювати Європу, так само як відносно нешкідливий для людей павук-хрестовик, або аргіоппе.

Павук-хрестовик
Павук-хрестовик

"Цей новий вид павуків виявлений нами в місцях, де браконьєри формують свої лігва. Полює активно вночі. Зазвичай ховається в листі, згорнутому в трубочку на будь-яких трав'янистих рослинах, розташованих поблизу. Раніше цей павук спокійно жив в країнах Середземномор'я і його межі просунулися на кілька сотень кілометрів на північ від кордонів свого звичного ареалу у зв'язку зі змінами клімату", - підкреслив еколог.

Павук-хрестовик
Павук-хрестовик


В інституті імені Мечникова фахівці активно досліджують цей підвид, помітили, що він почав зустрічатися в багатьох місцях півдня Одеської області, хоча раніше практично ніяк себе не проявляв, тим паче – не траплявся на очі людям, не кусав їх. Хоча отрута може спричинити важкі наслідки, але смертельної небезпеки не представляє.


У схильних до алергії може одразу підвищитися температура, болітиме голова, а потім – і все тіло, німіють кінцівки, підвищується нервозність і дратівливість.

Павук-хрестовик
Павук-хрестовик

Симптоми зникають вже за 10 днів, але під час відпочинку, особливо на відкритій місцевості, чи працюючи у саду у й на городі, експерти радять не забувати про елементарні правила безпеки, слідкувати за одягом та взуттям.

Павук-хрестовик
Павук-хрестовик

Павук-хрестовик
Павук-хрестовик

Тузловські лимани
Тузловські лимани


Дивіться: Все життя павука- хрестовика


Нагадаємо, лікар Комаровський розповів, що робити після укусу павука.
Як повідомляв Знай.ua, в американському місті Сент-Пітерсберг, штат Флорида, затримали оголену жінку, яка рятувалася від величезного павука.
Також Знай.ua писав, археологи відкопали рештки невідомої істоти.