У четвер, 13 вересня, в Україні почався процес створення Єдиної незалежної церкви. Після отримання томосу на посаду предстоятеля автокефальної Православної церкви Київський патріархат висуватиме патріарха Філарета.

Про це розповів прес-скретарь Київської патріархії архепископ Євстратій (Зоря), передає "Українська правда".

патріарх Філарет

"Ми архієреї Київського патріархату будемо висувати і підтримувати кандидатуру патріарха Філарета. Тому що іншої такої кандидатури, яку б можна було порівняти з ним з досвіду і якостей як духовного лідера, керівника, ми не бачимо", - заявив священнослужитель.

Він додав також, що в жодному обговоренні, присвяченому посаді предстоятеля, у церквах іншу кандидатуру навіть не пропонували, не те що не розглядали.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня
Показати ще

"Ніякої іншої кандидатури ніхто не висував. Ми вважаємо, що патріарх Філарет повинен бути обраний", - підкреслив Зоря.

патріарх Філарет

Путінських попов віртуозно поставили на місце

РПЦ не має права надавати автокефалію ні українській, ні будь-якої іншій церкві, оскільки це прерогатива Константинопольського патріархату, як першого серед православних центрів у світі. Архієпископ звернув увагу на те, що сама Російська церква підтверджень свого статусу не має..

Нагадаємо, Петро Порошенко розповів, що під час зустрічі з Вселенським патріархом підкреслювалося, що у разі спільного звернення українських президента, парламенту, церковних ієрархів Синод Вселенського патріархату буде готовий надати українській церкві Томос про автокефалію.

Як повідомляв "Знай.uа", Києво-Печерська і Почаївська лаври, які зараз належать УПЦ Московського патріархату, перейдуть під управління Української церкви після надання Україні Томосу про автокефалію.

Також "Знай.uа" писав про те, що в мережі виклали компромат на двох скандальних російських священнослужителів: спочатку на митрополита Іларіона, а потім на патріарха Кирила.