Відразу після збільшення ціни на алкоголь нардепи вирішили взятись і за ринок цигарок, зокрема електронних, які у законодавчомі полі України мало регульований.

Про це повідомляють ЗМІ.

Так, у перші дні вересня у Верховній Раді було зареєстровано одразу 7 законопроектів, які так чи інакше стосуються паління, тютюнових виробів, їх виробництва і продажів.

Варто відзначити, що у більшості випадків запропоновані законопроекти мають на меті законодавчо врегулювати ринок тютюнових виробів та інших курильних виробів.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Крім того, автори підкреслюють, що законопроекти спрямовані на захист здоров'я українців. До того ж допоможуть наповнити державний бюджет. Головним комітетом в більшості законопроектів визначено парламентський комітет з податкової і митної політики.

Що ж пропонується змінити для звичайних курціва та виробників тютюнових виробів?

Заборонити сигарети з ароматизаторами

Автори одного із законопроектів запропонували повністю заборонити на території України "тютюнові вироби" із характерним смаком або ж запахом.

Вони підкреслили, що вважають, що необхідно внести такі корективи до законодавства через "останні споживчі тенденції, що склалися на ринку, а також технологічні рішення виробників".

Також варто додати, що провідні світові агентства, які досліджують виробництво тютюнових виробів підтверджують, що наявність у вільному продажу сигарет з характерним запахом або смаком збільшує кількість курців малолітнього і молодого віку втричі, говориться в пояснювальній записці до законопроекту.

Крім іншого, така вимога ЄС. "Законом пропонується ввести в дію в Україні положення Директиви ЄС 2014/40/ЄС" Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, які стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів", – пояснюють автори законопроекту.

Також закон забороняє виробництво, для внутрішнього ринку, імпорт, оптову та роздрібну торгівлю сигаретами з будь-якими ароматизаторами.

За порушення цього положення продавців припускають штрафувати на суму 5-10 тис. грн, імпортерів і оптовиків – на 10-50 тис. грн, а виробників, якщо таких виявлять, – на 50-200 тис. грн.

Тому використання перерахованих добавок в Україні також пропонується заборонити на законодавчому рівні.

Чи безпечніші електронні сигарети та кальян за за звичайне куріння

Нагадаємо, як алкоголь вбиває імунітет.

Як повідомляв "Знай.ua", чим шкідливий сон при включеному світлі.

Також "Знай.ua" писав, наскільки шкідливо куріння електронних сигарет.