Для багатьох українців опалювальний сезон може початися зі значних неприємностей, до всього іншого з затримками.

Так відомо, через очікуване підвищення цін на газ, злетять тарифи і на інші комунальні послуги. При цьому більшість українців можуть залишитися без тепла через великі борги.

Варто відзначити, що початок опалювального сезону в Україні визначається виходячи з кліматичних показників. Якщо протягом трьох діб середньодобова температура повітря тримається на позначці +8°С і нижче — тепло повинні включити.

Але традиційно ж датою початку опалювального сезону вважають 15 жовтня. Хоча багато експертів стверджують, що в цьому році старт опалювального сезону може бути під загрозою через величезні борги споживачів і постачальників. Через це у багатьох українців вже відключено гаряче водопостачання.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Наприклад, у Києві через розборки "Нафтогазу" і "Київтеплоенерго" з початку літа в 7 тис. з 12 тис. київських багатоповерхівок відсутня гаряча вода. І тривалі "розборки" вже ставлять під загрозу старт опалювального сезону.

Окремий удар приготували для киян. Вже у жовтні в столиці збільшиться тариф на послуги з водопостачання та водовідведення. НКРЭКП затвердила новий тариф на рівні 19,6 грн/куб. м, поки діють розцінки 16,7 грн/куб. м.

До всього іншого, київські комунальники придумали хитрий спосіб боротьби з неплатниками. Так, тих, хто не оплатив послуги подачі холодної води і водовідведення будуть відключати від каналізації.

За законом відключати холодну воду споживачам заборонено, але про каналізації мови не йде. Тобто боржникам вода буде подаватися, але каналізаційний стік з окремої квартири буде заблокований. У сток буде встановлюватися спеціальна заглушка. Щоб повернути собі каналізацію, боржник буде зобов'язаний сплатити борг і додатково 2 тис. грн за зняття заглушки.

Але багато юристів відзначають, що відключати каналізацію у квартирі комунальники повинні тільки за рішенням суду, інакше такі дії можуть бути кваліфіковані як самоправство.

Нагадаємо, уряд затвердив новий порядок погашення мешканцями багатоквартирних будинків боргів перед ОСББ.

Як повідомляв портал "Знай.uа" після візиту в Україну місії Міжнародного валютного фонду, яка закінчила роботу 19 вересня 2018 року, українців чекає підвищення цін на газ.

Також "Знай.uа" писав, чергового стрибка ціни на газ не минути. Українцям назвали цифри, які багатьох шокують і просто перетворять у комунальних рабів.