Американська валюта активно зростає і навіть не думає зупинятися. У четвер, 27 вересня, вартість долара підвищилася одним махом на 18 копійок, міжбанк в результаті закрився у рамках 28,32-28,34 грн за долар.

Про це розповів глава казначейства Банку Кредит Олег Курінний, передає Ubr.ua.

Недавні виплати Держказначейства з ПДВ змусили експортерів скорочувати продаж валюти, в результаті чого покупцям не вистачало долара, це тривало навіть після того, як банки повикидали ВКВ невеликими порціями на зростанні курсу.

"Каталізатором сьогоднішньої високої активності і зростаючого курсового тренда став максимальний вплив календарних факторів завершення учасниками ринку місячних фінансових розрахунків і зростання гривневого навісу ліквідності внаслідок відшкодувань ПДВ. Додатковим психологічним фактором стала реакція на чергове підвищення облікової ставки ФРС США (на 0,25% - до 2 -2,25% річних) - сигнал до подальшого скорочення апетитів інвесторів до ринків, що розвиваються", - пояснив Курінний.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Спочатку ще жевріла надія, що під податкові платежі в кінці місяця експортери все ж трохи долара скинуть, але бізнес вирішив піти на ризик і залишити все на останній момент, тобто п'ятницю 28 вересня: у вересні це останній робочий день, отже виплати по ПДВ повинні прийти точно. Схоже, саме цими коштами компанії збираються розраховуватися з бізнесом. В умовах подорожчання долара ніхто з ним розлучатися не хоче.

18 копійок - зростання не катастрофічне, тому регулятор навіть не намагався втручатися у ситуацію і завалювати міжбанк американською валютою, якої у нього самого не так вже й багато: в минулому місяці золотовалютні резерви НБУ зменшилися на 2,9% і просіли на 17,2 млн доларів. Скарбники тоді відзначили тільки підйом валютних продажів з боку декількох державних банків, а вони цілком могли робити це на прохання Нацбанку, аби трохи розрядити обстановку на торгах.

"Власне, паніки не було. Все було очікувано і передбачувано. Ринок чекав під ПДВ-виплати поетапне подорожчання долара - ринок його отримав", - зазначив глава правління RwS bank Владислав Кравець.

До слова, долар зміцнився не тільки на міжбанку, а й ринку готівки. Середній діапазон ціни розширився на 10 копійок і вийшов на 28,20-28,30 грн/долар. У ньому працювали Райффайзен Банк Аваль, Промінвестбанк, УкрСиббанк, ОТП Банк, Укрексімбанк, ПУМБ, Приватбанк, ТАСкомбанк і багато інших. Мінімальний цінник підскочив на 11 копійок - до 28,16 грн/дол. А викуп валюти у населення проводився у рамках 27,90-28,20 грн/дол.

Експерти стверджують, що це не межа: слідом за міжбанком ще можуть вирости готівкові цінники. Фінансисти дають два прогнози по безготівковому курсу: збереження поточних рівнів або зростання ще на 5-10 копійок.

"Ринок налаштований поступово підніматися нагору, особливо, з урахуванням зростання ставки ФРС і настрою світових ринків. Хоча це не означає, що ми не можемо відкинути котирування. Як тільки нашому Нацбанку потрібно зміцнити гривню, він може тут же це швидко зробити. Інструменти є. Достатньо підняти вимоги по обов'язкових резервах - по гривневих і валютних ресурсів", - підсумував Кравець.

Нагадаємо, що МВФ оприлюднив економічний прогноз для України на найближчі 5 років. За версією експертів, ВВП на душу населення зросте на 50%.

Як повідомляв портал "Знай.ua", за прогнозами експертів під кінець року вартість бензину А-95 в Україні виросте на 60 копійок/літр.

Також портал "Знай.ua" писав, що курс долара на прийдешній рік в Україні буде на рівні 29,4 гривень.