У понеділок, 1 жовтня, за народним календарем відзначається свято Аріна Шипшиниця. Ще в цей день віруючі згадують мучениць Аріадну Промиську (Фригійську) і Ірину Єгипетську.

Аріна Шипшиниця 1 жовтня: історія свята

Про мученицю Ірину Єгипетську збереглося мало відомостей. Відомо тільки, що вона була християнкою і активно протистояла язичникам у часи правління римського імператора Аврелія. Як і багато інших, зокрема Софія, вона була заарештована під час гонінь християн і піддана численним жорстоким катуванням. Померла свята мучениця від меча ката.

Ірина Єгипетська

Свята Аріадна жила в Промиссіїї Фригійської області. Вона була наложницею правителя міста до тих пір, поки не відмовилася принести жертву язичницьким божествам і не заявила всім навколо, що вона – вірить в Ісуса Христа. Тоді цар наказав побити Аріадну. Її тіло було сильно понівечено гострими гаками, якими виривали шматки плоті. Після довгого утримання у в'язниці без їжі і води Аріадна була відпущена на волю і пішла з міста. Через деякий час вона відійшла на небеса.

Аріадна Промиська

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Аріна Шипшиниця 1 жовтня: традиції свята

Традиційно в цей день наші предки збирали і сушили шипшину. Люди вірили, що зібрані саме на Аріну Шипшиницю ягоди мають чудову властивість подвійної сили виліковувати від різних хвороб. Ще з шипшини готували вітамінні напої, які застосовували для зміцнення імунітету. При цьому на Київській Русі часто варили з ягід смачне варення, кисіль, робили желе, мармелад і повидло. Також у народі був дуже популярний чай з ягід горобини і шипшини.

1 жовтня слов'яни спостерігали за журавлями. Журавлиному клину в небі було прийнято обов'язково бажати доброї дороги і швидкого повернення додому. Птахам, які відлітають на південь, слідом кричали: «Колесом дорога!», — щоб вони по весні повернулися додому. Відзначимо, що в народі цей птах символізує прихід весняного тепла і вважається посланцем Господа. Як свідчить легенда, восени журавлі забирають душі померлих, а навесні вказують шлях душам немовлят, які повинні незабаром з'явитися на світ.

Крім того, якщо цього дня журавлі починали відлітати у теплі краї, то на Покрову (14 жовтня) чекали перших серйозних морозів. Ну а якщо журавлів у цей день видно не було, то вважалось, що до Артем'єва дня (2 листопада) заморозків точно не буде.