Повір'я

Бджоли користувалися на Русі пошаною і повагою, їх ототожнювали з образом Богородиці і навіть називали Божими угодницями. А з бджолиного воску робили свічки для церков і храмів. «Зосима-Саватій разом з бджолою Богу свічку ліпить, Пресвятій Трійці будинок будує. »
«Бджола настільки свята в Божому світі, серед створених Творцем істот, що навіть сам грізний Ілля-пророк не може вдарити блискавкою в бджолиний вулик, хоча б за ним ховався нечистий дух.»


Дивно, але так ставилися тільки до бджіл, вважалося що їх створив Бог, а шершнів, ос і джмелів - диявол. До речі, люди вірили, що дзижчанням бджола співає свій молебень Зосиму. Його ж вважали бджолиним заступником, хранителем та зберігачем. На кожній пасіці ставили ікону цього святого.

Також в народі вірили, що мед дуже корисний, і якщо комусь не здоровиться, то сьогодні потрібно з'їсти побільше меду. А якщо їсти його вранці натщесерце і запивати його теплою водою, то не буде хвороб шлунка. Пасічника ж вважали людиною дуже мудриою, і він був одним з тих людей, які найбільше наближені до Бога. Іноді до них навіть зверталися за порадами як до знахарів.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

А ще сьогодні влаштовували Трофимові вечірки, вважалося, що саме цей день принесе щастя дівчатам, які хочуть вийти заміж. І навіть існувало повір'я, що якщо сьогодні пильно подивитися обранцеві в очі, то він відповість взаємністю. На цих посиденьках, по повір'ях, що залишилися ще з язичництва, присутній сам бог Услад. Він бог веселощів і насолод. Тому в його честь піднімали першу чарку вина.

Прикмети на 2 жовтня

  • Південний вітер віщує хороший врожай озимих в наступному році.
  • Листя 2 жовтня з дерев обпадає - пора ставити вулики в пасіки.
  • Якщо бджоли заліплюють отвори у вулику, зима буде холодною і сніжною.
  • Якщо не пригостити жебрака медом, весь рік буде невдалим.
  • Народженим 2 жовтня протегує доля. Такі люди можуть стати хорошими бджолярами. Носити їм слід агат.