Повір'я

До самого мельника ставилися неоднозначно. З одного боку, він був дуже корисною людиною, мудрим і на рівні зі знахарем, який точно знає більше за інших людей. Але в той же час, вірили, що мельники пов'язані з нечистю. Мельники жили на відшибі, та й людей дивувало, як це вони керують стихіями, щоб крутилися жорна. Найчастіше мельники були дивними і мовчазними, не боялися виття вітру, не боялися раптових шумів і скрипів.

Люди вірили, що щоб побудувати млин, мельник повинен був принести жертву водяному, заманити подорожнього і заштовхати його у вир, або під колесо, або взагалі душу свою продати. А потім ще й приносити в жертву мертвих тварин і хлібні крихти постійно. А у свята, додавали до своїх жертв ще й горілку.

За народними повір'ями весь млин був притулком для нечисті: на стовпах чорти сидять, під колесом водяний живе, русалки там волосся миють, на даху живуть упирі, іноді заходить і лісовик, і боровики. Тому звичайні селяни не заходили на млин не перехрестившись. Скрипи і вогники відлякували мандрівників.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Мельників боялися і поважали одночасно, тому сьогодні їм приносили частування, гроші, щі, мед і хліб. А якщо у селянина були утопленики в роді, то через мельника передавали їм гостинці, іноді навіть сорочку або сукню, щоб мертвий мав обновку і знав, що про нього пам'ятають і сумують. А кинуті в воду сорочки і сукні не дадуть померлим замерзнути.

Прикмети на 3 жовтня

  • Не всі негоди на Астафія - прогляне і ясний день.
  • Вітер південний - до теплої погоди, східний - до сонячних днів, північний - до морозів, західний - до рясних опадів.
  • Якщо шишки виросли на верхніх гілках ялини, значить морози прийдуть в кінці зими, якщо ж їх багато внизу, то холоди нагрянуть вже в цьому році.
  • Якщо тепло і літає павутина, снігу довго не буде.
  • Народженим 3 жовтня трапиться в житті багато випробувань. Носити їм слід нефрит.