Одна з найсмішніших стратегічних дискусій сьогодні — дискусія про Нафтогаз. Подумайте тільки, вже 40 з лишком років існує ця труба.

Про це пише "Політека".

За цей час зник СРСР, по планеті прокотилося кілька кризових хвиль, пройшли пару технологічних революцій. І ось нам на повному серйозі пропонують прив'язувати перспективу України до ГТС, яка дає аж 3 млрд доларів. Проблема в тому, що ГТС України приречена, хто б не став президентом з тієї простої причини, що зникли або ось-ось зникнуть базові умови, коли вона була потрібна. Туреччина перетворилися в газовий хаб, що конкурує за той же ринок, що і українська ГТС. Північні потоки вже реальність і їх добудують. Скраплений газ з Катару — реальність. Зріджений газ зі США в Європу на підході. Альтернативна енергетика — реальність.

Однак, наші еліти ведуть себе так, ніби цього нічого немає. Ніби не було 40 років. І світ стоїть на місці.

Коли Німеччини просить не будувати СП-2 Трамп, то мотив очевидний - Трампу важливо втюхати свій газ, щоб виграв американський платник податків. І Росія там тільки привід. Але коли Німеччину просить про це Україна, то це більше схоже на героїнового наркомана, який хоче отримувати дозу далі, ігноруючи, що це нікому не вигідно і не потрібно, крім нього самого.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

І Росія як привід не працює. Тому що у випадку США за вимогами Трампа коштує 20 трлн ВВП і Трамп може дозволити собі говорити, що доступ на американський ринок - це ексклюзив, який потрібно заслужити. У випадку України не стоїть нічого, окрім бажання жити з залишків бувалої розкоші. І весь вектор політичної і економічної боротьби в Україні спрямований саме за контроль над залишками. У цьому плані цікаво, що боротьба на нижчому рівні нічим не відрізняється від вищих ланок харчового ланцюга.

Їдете в глибинку і дивитесь як формуються ВІДГ. А вони формуються за принципом як присмоктатися до якогось ресурсу, який буде годувати. Спочатку ніхто навіть не намагається подивитися, як розширити базу годування, створивши щось нове. При цьому часто це нове просто валяється під ногами.

Але ні. Нам з апломбом розповідають, як важливо утримати ці 3 ярди транзиту, коли під землею валяється 1 трлн кубометрів газу, якими можна не тільки перекрити свої потреби і далі взагалі не згадувати, що ми колись купували газ у Росії, але і продавати цей свій газ в Європу, витісняючи звідти РФію, створюючи тим самим реальні мотивації європейського бізнесу чіплятися за нас, бо їм це вигідно в найрізніших аспектах. Наша проблема в тому, що ми думаючи про свою вигоду, забуваємо про вигоду інших. Однак саме вигода інших є тим базовим мотивом, який цих інших змушує чіплятися за наші вигоди. Немає вигоди від нас — немає інтересу до нас. Організуй вигоду - буде інтерес.

Але ми воліємо люто битися за недоїдки і залишки, перебуваючи в солодкій млості, що Захід (Китай або хтось ще) нам допоможе у збиток своїм особистим інтересам.

Але так не буває. Спробуйте змусити вашого сусіда оплачувати ваші рахунки за електроенергію. І як успіхи? А якщо у сусіда ще й масштабний ремонт? І тут приходите ви починаєте нити щось про сусідську дружбу, хоча вся ця дружба зводиться до того, що ви регулярно бігаєте до Васі просити позичити грошей на бухло і гульбан, мотивуючи це тим, «за діти голодні». Однак, в реальності ніхто не зобов'язаний годувати ваших голодних дітей на тій простій підставі, що ви безвідповідальна людина. Більш того, безвідповідальна людина в принципі не викликає емпатії. Так чому повинна бути інша реакція щодо безвідповідальної країни?

Нагадаємо, що багаторічний борговий розмах нокаутував українців.

Як повідомляв раніше портал "Знай.ua", Гройсман нагодував українців новою порцією фантастики.

Також портал "Знай.ua" повідомляв про те, що стало відомо, коли українським водіям чекати удару.