У вівторок, 2 жовтня, відразу п'ятьом людям поставили діагноз "сибірська виразка": спалах смертельної хвороби зафіксували в Саратському районі Одеської області. Всі пацієнти потрапили до лікарні із запаленням на шкірі.

Що потрібно зробити для профілактики сибірки, розповіли в українському Міністерстві охорони здоров'я. Так, під час брифінгу голова Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта розповів, що в більшості випадків хвороба передається через заражене м'ясо. Українців застерегли від купівлі м'яса в неперевірених місцях, зокрема, на ринках.

"Закликаємо не купувати м'ясо на стихійних ринках, оскільки невідомо, чи здійснювався ветеринарний контроль за цим м'ясом. Користуватися краще або організованими ринками або супермаркетами", - заявив Курпіта.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році
Показати ще

Експерт також зазначив, що м'ясо обов'язково потрібно термічно обробляти, причому не менше двох годин.

"Не готуйте з нього шашлики. Короткочасне відкрите полум'я під час якого ми смажимо шашлики, не вбиває спори сибірської виразки", - підкреслив він.

У МОЗ також нагадали про те, як правильно за худобою доглядати; тільки ветпрацівники можуть дозволити забивати тварину; необхідно контролювати і перевіряти людей, які займаються переробкою та продажем м'яса і м'ясопродуктів. У відомстві підкреслили таке, що захаронения тварин повинні бути впорядковані, а сировина зі шкіри та хутра повинна проходити ветеринарний контроль.

Одразу три штами загрожують українцям

Як повідомили представники українського Міністерства охорони здоров'я, пік захворюваності припаде вже на жовтень, і зачепить епідеміологічний сезон цілих півроку - аж до травня 2019.

Нагадаємо, науковці встановили нову причину крововиливу в мозок.

Як повідомляв "Знай.uа", знайдено швидкий спосіб поліпшити пам'ять.

Також "Знай.uа" писав, що українців попередили про смертельну епідемію.